Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИТЕ РЕБ СИСТЕМИ СЕ НАУЧИХА ДА ОБЪРКВАТ РАКЕТИТЕ HIMARS И EXCALIBUR

Киев, 09 януари 2024.- Руските сили за радиоелектронна борба (РЕБ) вече могат да отклоняват от зададения курс ракети земя-земя HIMARS и високоточни управляеми активно-реактивни снаряди Exalibur, с които е въоръжена украинската армия, съобщава Financial Times.

Отбелязва се, че Русия има голямо предимство пред Украйна по отношение на системите за РЕБ. Окупаторите използват модерната система “Поле-21”, която може да “заглушава” територията в радиус от 150 км, и мобилните системи “Мурманск”. Агресорът все повече използва своята радиоелектронна бойна техника за промяна на курса на високоточните западни боеприпаси.

Освен това, Москва също използва РЕБ за симулиране на ракетни изстрелвания, за да обърка системите за ПВО на Украйна и да определя тяхното местоположение, твърди началникът на отдела за РЕБ и киберсигурност на Генералния щаб на Украйна полковник Иван Павленко.

“Доставката на Украйна на необходим брой мощни средства за заглушаване на GNSS или поне усилватели на сигнала също може да помогне за противодействие на вражеските въздушни атаки“, смята Павленко.

Според полковника, тъй като руските системи за РЕБ изискват високотехнологични компоненти (усилватели, синтезатори и софтуер), за Запада е било важно да наложи санкции на продажба на тези елементи.

Без РЕБ-защита украинските войски стават лесна плячка за координирани от дронове руски артилерийски удари, атаки с дронове-камикадзе и пускане на бомби от дронове.

Войник от Въоръжените сили на Украйна се оплака пред изданието от липсата на РЕБ-защита за неговото поделение, в резултат на което има немалко загуби. Според него, руските дронове “ги атакуват като комари“. Според полковник Павленко, в момента въоръжените сили на Украйна имат големи проблеми поради масовото използване на дронове от окупаторите.

“Напоследък руснаците произвеждат толкова много от тях, че това се превръща в голяма заплаха. Масовото използване на дронове тук е нещо ново“, каза представител на Генералния щаб на Украйна. Той призова съюзниците на Киев да предоставят повече способности, които биха могли да потиснат или повреждат руски управляеми ракети и дронове, използващи сателитни системи за насочване (GNSS).

В края на м.г. украинският президент Володимир Зеленский заяви, че през 2024 г. Украйна ще произведе 1 млн. различни дрона за въоръжените си сили.(УВести)