Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИНИЦИАТИВАТА НА ФРОНТА ЩЕ ПРЕМИНЕ КЪМ УКРАЙНА ПРЕЗ МАРТ

Киев, 09 януари 2024.- Окупаторите се активизираха по цялата фронтова линия и имат значителни загуби, заяви Иван Ступак – бивш служител в Службата за сигурност на Украйна, пред “24 Канал“. Устойчивостта на руснаците вероятно ще бъде ограничена за дълго време. Експертът опроверга предишните твърдения на журналисти от The Telegraph за възможното начало на сухопътна настъпателна кампания на Русия в района на Харкив и Купянск.

Иван Ступак

По думите му, активизирането на противника в Лимано-Купянското направление продължава от няколко месеца. Руснаците, които са разположени там, все още запазват бойните си способности.

“Да, има заплаха. Има също така информация, че именно в Лимано-Купянското направление са концентрирани руски военни части, които все още запазват своята боеспособност. Теоретично те могат да бъдат използвани за опит за пробив. Но никой не знае със сигурност какво е положението в тази танкова армия“, отбеляза Ступак.

Според него, там окупаторите нямат сериозни проблеми с логистиката и комуникационните им линии функционират доста ефективно. Но през последния месец и половина в района на Херсон, например, Въоръжените сили на Украйна системно унищожават доставките на вражеските сили с храна, лекарства и боеприпаси. Врагът претърпява много щети, особено чрез удари с дронове.

Ступак подчерта, че проблемите на Русия с щетите и доставките могат да предизвикат сериозни последствия. В условията на активизиране на агресора в различни райони на фронта липсата на средства и материално осигуряване най-вероятно значително да повлияе на боеспособността и ефективността на операциите им.

“Моето виждане е, че март – краят на март – е точката, до която те ще могат да натиснат. След това, предполагам, ситуацията ще се промени и инициативата ще премине в ръцете на Украйна и ние ще отговорим“, смята експертът.

Ступак напомни, че на 15-17 март в Руската Федерация ще се проведат президентски избори. Допуска, че след това ситуацията може да се промени, тъй като Владимир Путин вече няма да се нуждае от допълнителна подкрепа от гражданите.

“Най-вероятно руснаците ще обявят мобилизация през април. Не знаем дали тя ще е частична или пълна. От момента на обявяване на мобилизацията до изпращането на обучените солдати минават 3-4 месеца. Ако обявят мобилизация през април, тогава приблизително през юли-август можем да видим техните новобранци на фронта“, предположи експертът.

Ступак добави, че подобна динамика се е наблюдавала през 2023 г. Предполагало се, че декември можеше да стане решаващ месец или дори последен месец в тази война, тъй като ресурсите на руската армия са били на изчерпване, но през октомври Русия обяви частични мобилизации. Това позволи на врага да изпрати значителен брой хора на фронта и да коригира ситуацията на бойното поле.(УВести)