Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЗПИЛОТЕН САМОЛЕТ “ОРЛАН” И НЕ САМО: ГУР ПОЛУЧИ СЕКРЕТНИ ДАННИ ЗА РУСКИ ОРЪЖИЯ

Хакери от “Blackjack” са хакнали руския Интернет доставчик “M9com” в Москва и част от Русия

Киев, 09 януари 2024.- Главно управление “Разузнаване” към министерството на отбраната на Украйна се е сдобило с богата секретна информация за настоящите и бъдещите военни разработки на Русия, съобщават от пресслужбата на ведомството.

В публикацията се казва, че ГУР е получило 100 гигабайта данни от руската компания “Специальный технологический центр”, която произвежда военно оборудване и техника, използвани от руската армия в Украйна.

“Този център, например, произвежда безпилотни летателни апарати “Орлан” различни модификации, редица оборудване за електронна война и разузнаване, както и други военни изделия”, уточняват от ГУР.

Масивът от получената информация включва чертежи, спецификации, патенти, софтуер – става въпрос както за съществуващи, така и за бъдещи военни разработки. Разузнавачите ни са успели да се сдобият с тези данни благодарение на “ефективно сътрудничество с представители на гражданското общество и медиите”.

“Според предварителните оценки, стойността на получените данни се оценява приблизителна на $1,5 млрд.”, казват от ГУР.

Същевременно, днес група хакери от “Blackjack”, за които се предполага, че работи със Службата за сигурност на Украйна, хакна Интернет доставчика “M9com” в руската столица и част от Русия, съобщава електронното издание “Цензор.Нет”.

Отбелязва се, че хакерите са счупили сървърите на доставчика. Изтрили са общо 20 терабайта данни: официалният уебсайт на компанията, уебсайтовете на клоновете, пощенският сървър, услугите за киберзащита и др. В резултат на това в част от Москва и в отделни региони на Русия хората са останали без Интернет и телевизия.

Хакерите са изтеглили над 10 гигабайта данни от пощенския сървър и клиентските бази данни на компанията, които публикували (връзката се отваря чрез браузъра TOR), за да може всеки да ги разгледа.(УВести)