Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АМЕРИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ РАЗКАЗАХА ЗА ЗАПОРОЖКИ ФРОНТ. СИТУАЦИЯТА БИЛА “ПИНГ-ПОНГ”

Киев, 09 януари 2024.- Журналистите на New York Times разказаха, че Въоръжените сили на Украйна са в режим на отбрана, но в южната част на Херсонска областа украински бойци постепенно напредват на левия бряг река Днепър.

Вестникарите отбелязаха, че украинските военни са успели да се придвижат до Роботине в югоизточната част на Запорожка област. Руските части атакуват всеки ден. Украинските войски се опитват да контраатакуват веднага, ако загубят позиции.

Украински войник с позивна “Планшет” описа ситуацията на фронта като “игра на пинг-понг”. Според него, “терен дълъг 100-200 метра непрекъснато превземаме ту ние, ту те“. Отбелязват, обаче, че моралът на украинските военнослужещи остава висок въпреки умората и загубата.

В статията се казва, че през последните дни руснаците са се съсредоточили върху бомбардировките на големи градове в Украйна, за да деморализират цивилното население. Руските въздушни удари, по време на които се използват планиращи авиационни бомби с 500 кг експлозив, остават особено разрушителни.

Пускат ги по двойки, осем броя в рамките на час, каза пред репортери 27-годишен украински военен с прякор “Котарак“. Той отбелязва, че звукът от полета на тези бомби е сякаш “боен самолет пада върху вас” или “портите на ада се отварят”.

Кореспондентите отбелязват, че град Орихив е бил команден център на контранастъплението. След авиационни удари той практически е унищожен. Улиците са покрити с кратери от мощни експлозии, сградите са срутени, няма никакви хора.

Американски журналисти казаха, че руснаците все по-често използват FPV-дронове, поради което украинските войници са принудени да не ползват колите на фронтовата линия и да се движат пеша. Военните отбелязват, че подобни преходи се провеждат на тъмно, понякога в дъжд и по кален терен.

На украинците, поради недостиг на снаряди, все по-често се налага да използват дронове вместо артилерия. Руснаците също прилагат дронове. “Планшет” сподели, че врагът понякога възпроизвежда звуци, имитиращи стрелба от дронове, та украинските военни да си помислят, че са атакувани и да разкрият позициите си. Руснаците използват дронове и за пускане на гранати със сълзотворен газ. “Той причинява силна болка в очите и парене, като въглен в гърлото, не можеш да дишаш“, каза украинският защитник.

Командирът на разузнаването на 117-а бригада, който използва позивната “Бандерас”, сподели, че имат оръжие, но хората не са достатъчно. Въпреки всичко, украинските защитници продължават да унищожават руска техника и военни със собствени дронове и други средства, констатират журналистите от New York Times.(УВести)