Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ НАПОСЛЕДЪК НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ С АВИАЦИЯ ДА ПОДПОМАГА СВОИТЕ ОПЕРАЦИИ

Киев, 06 януари 2024.- Неспособността на Руската федерация да установи превъзходство във въздуха продължава да подкопава нейните всекидневни военни операции, смятат експертите на британското разузнаване.

В края на декември м.г. украинските военни свалиха три руски бойни самолета Су-34 над Южна Украйна и още два – над Донбас. Дотогава тактическата авиация на Русия играеше важна роля, в частност, при удари по украинския плацдарм на източния бряг на Днепър.

След загубите руснаците почти напълно прекрати пилотираните операции на юг. Има вероятност липсата на подкрепа от въздуха да доведе до неуспеха на 18-та общовойскова армия на Сухопътните войски на Русия да освободи този плацдарм.

“През последните дни, обаче, Русия отново увеличи тактическите въздушни удари около плацдарма, но на по-ниско ниво, отколкото преди свалянето на самолетите. Това още веднъж демонстрира, че провалът на Русия да установи въздушно превъзходство в ранните етапи на руско-украинската война продължава да подкопава всекидневните им операции”, подчертават британските експерти.

F-16

През 2023 г. западните съюзници на Украйна създадоха авиационна коалиция за прехвърляне на модерни бойни самолети, по-специално F-16, на въоръжените сили на Украйна. Очаква се Киев да получи най-малко 61 самолета от Дания и Нидерландия.

В началото на ноември м.г. Нидерландия изпрати първите пет изтребителя F-16 в Румъния за обучение на украински пилоти, където беше открит специален център. Освен това, в края на декември м.г. първата група украински пилоти започна обучение на F-16 в Дания.

Някои западни медии, като, например, Newsweek, съобщиха, че първите самолети F-16, вероятно, вече са в Украйна. Официален Киев, обаче, не потвърди тази информация.

Според Пентагона, обучението за F-16 продължава 5-8 месеца. Украинските пилоти започнаха да се обучават в Аризона през октомври м.г. и сега са на четвъртия месец от подготовката. Така че можем да очакваме, че то ще приключи през  пролетта т.г. Пет Райдър – говорител на американското военно ведомство, обаче, заяви, че продължителността на обучението зависи “от нивото на уменията на всеки от пилотите”.(УВести)

Нашата справка:

От началото на войната, т.е., за 682 дни, украинските военни свалиха 329 руски самолета и 324 хеликоптера.