Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ЛИЧНО РАЗДАВА ГРАЖДАНСТВО НА ОТВЛЕЧЕНИТЕ УКРАИНСКИ ДЕЦА. КИЕВ СЕЗИРА МНС

Киев, 06 януари 2024.- Указът на руския диктатор Владимир Путин за даване на руско гражданство на украински деца е поредното доказателство за престъпленията на терористичната държава против Украйна, четем в изявлението на пресслужбата на Министерството на външните работи на Украйна.

На 04 януари Путин подписа указ “За определяне на отделни категории чужди граждани и лица без гражданство, които имат право да кандидатстват за приемане в гражданство на Руската федерация“. Според него, сираците и децата, останали без родителска грижа и са граждани на Украйна, могат да получат руско гражданство по лично решение на диктатора, без да се вземат предвид други законови изисквания.

Уточнява се, че, например, заявление за получаване на гражданство могат да подадат… ръководителите на руски организации, в които са принудително настанени украински деца.

“Указът на диктатора е насочен към решаване на демографските проблеми на страната-терорист и да продължи войната против Украйна. По-специално, това грубо нарушава законодателството не само на Украйна, но и нормите на международното право и правата на децата, които са били принудително преместени на територията на Русия”, четем в изявлението. С този указ се цели отвлечените украински деца да бъдат лишени от възможността да се върнат в родината си.

В Киев са категорично, че “този указ ще послужи като още едно доказателство за престъпленията на Руската Федерация против Украйна, за насилствената асимилация на украинските деца и за опита те да бъдат лишени от собствената им родина“.

МВнР на Украйна призовава Международния наказателен съд (МНС) да вземе предвид действията на диктатора по отношение на прехвърлянето на деца от една национална група в друга, включително чрез насилствено даване на гражданство, което е признак на геноцид.

МВнР на Украйна настоява международната общност да изпълни възможно най-скоро заповедта на МНС за арест на Путин.

От началото на пълномащабното нахлуване почти преди две години Русия непрекъснато депортира украински деца в анексирания Крим, Беларус или отдалечени райони на Русия.  Именно депортацията стана причина през м.г. Международният наказателен съд в Хага да издаде заповед за арест на диктатора Владимир Путин и упълномощената по правата на детето в Русия Мария Лвова-Белова заради отвличането на десетки хиляди украински деца.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ Е ОТКРАДНАЛА 4390 УКРАИНСКИ ДЕЦА, 16207 СЕ ВОДЯТ ЗА ДЕПОРТИРАНИ. ПРЕВРЪЩАТ ГИ В ЕНИЧАРИ