Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС ЛОБАНОВСКИЙ ЩЕШЕ ДА НАВЪРШИ 85: ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ОТ БИОГРАФИЯТА МУ

Киев, 06 януари 2024.- Днес, на Йордановден, се навършват 85 години от рождението на Валерий Лобановский, напомня електронното издание “Главком”.

Лобановский (1939-2002) е легенда на украинския, съветски и световен футбол. Един от най-добрите треньори в историята на футбола.

– Лобановский играе само в украински отбори – “Динамо” (Киев), “Чорноморец” (Одеса) и “Шахтар” (Донецк) – от 1959 г. до 1968 г., и в СССР тренира само украински отбори – “Днипро” (тогава – Днипропетровск) и “Динамо”.

– Лобановский е дългогодишен треньор на “Динамо”, с него спечели много трофеи, включително две Купи на носителите на купи и Суперкупата на УЕФА. Осемкратен шампион на СССР, шесткратен носител на Купата на СССР, петкратен шампион на Украйна, трикратен носител на Купата на Украйна. Три пъти е треньор на националния отбор на СССР, с който става сребърен медалист от Европейското първенство през 1988 г.

– Лобановский е роден през 1939 г. в град Запорожие. Той беше изключителен футболист, а след това дълго време треньор на “Динамо” – 1973-1982, 1984-1990, 1996-2002 гг.

– Лобановский се прочу с умението си да подава изключително точно топки от корнери и свободни удари (т.н. “сух лист“) – често след подавания на Лобановский топката влиташе във вратата директно от корнер. Благодарение на това умение футболистът стана известен в целия Съветски съюз. По време на тренировките той тренира удари от този тип, използвайки физическия “ефект на Магнус” и собствените си математически изчисления (Лобановский влезе в Киевската политехника, но завърши Одеския политехнически институт).

– Лобановский имаше много прякори, които характеризираха железния характер и треньорския талант на украинския футболен гений. Наричан е Метър (Бос), Полковник, Айсберг и ВВЛ.

– Лобановский вярваше в магическата същност на числото “13” и забраняваше на футболистите да излизат на терена под това число. Той лично проверявал комплектите фланелки и ако намерил някоя с надпис “13”, я изхвърлял на боклука.

– Лобановский имаше мечта – да спечели Купата на европейските шампиони (по-късно – Шампионската лига, “УВести”), но тя така и не се сбъдна. “Динамо” загуби три пъти на полуфиналите в този най-престижен клубен турнир.

– На 07 май 2002 г. Лобановский получава инсулт по време на мач “Металург” – “Динамо” в Запорожие, от последствията от който умира пет дни по-късно.

– На 15 май 2002 г. Лобановский посмъртно е удостоен със званието Герой на Украйна.

– Стадион на “Динамо” в Киев е преименуван във “Валерий Лобановский”.

– Финалът на Шампионската лига за сезон 2001/2002, който се проведе на 15 май 2002 г., започна с минута мълчание в памет на великия футболист и треньор.

– Лобановский зае 24-то място в рейтинга на 25-те най-добрите треньори в историята на футбола. На първо място е шотландецът Алекс Фъргюсън, на втори – италианецът Ариго Саки, а трето – холандецът Ринус Михелс. Влиза в първата десетка на най-добрите европейски треньори.(УВести)