Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКА АВИАЦИЯ УДАРИ В КРИМ КОМАНДНИЯ ПУНКТ НА РУСНАЦИТЕ И НЕ САМО

Киев, 05 януари 2024.- В резултат на удара на украинската авиация по военните обекти на руснаците в окупирания Севастопол вчера беше поразен не само командният пункт, но и бяха нанесени сериозни щети на отбранителната система на окупаторите.

Наталия Гуменюк

Това съобщи Наталия Гуменюк – говорителка на Силите за отбрана в Южна Украйна.

“През изминалото денонощие се проведе наистина мощна бойна работа“, каза тя. Според нея, това не е първото поражение, което принуждава окупаторите сериозно да преформатират системата си за отбрана.

“Сега отново имат същата истерия с движението, опитват се да маневрират и позиционират както самите системи за защита, така и обектите, които защитават на други места“, каза говорителката.

Гуменюк подчерта, че руските военни наскоро са преместили стартовите площадки за дронове “Шахед”. От нос Чауда се избягаха в друго място – Балаклава. “Врагът трябва да помни, че Крим е Украйна и ние се борим за тази земя“, каза тя.

Говорителката също смята, че експлозиите край Кримския мост са по-скоро димна завеса, “опит да се защити този обект“. “Но все пак самата загриженост и страх за неговата съдба не са безпочвени – нашата бойна работа продължава, има още много обекти, върху които трябва да се потрудим”, отбеляза Гуменюк.

Вчера около 15:40 часа в Севастопол е била обявена въздушна тревога. Също преди това руските окупатори са блокирали движението по Кримския мост. Близо час руснаците са се оплаквали от масиран ракетен обстрел, а на територията на Севастопол и Евпатория е имало експлозии.

Днес е 681-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 363070 (+790 за един ден), самолети – 329, хеликоптери – 324, танкове – 6011, ББМ – 11142, артилерийски системи – 8604, средства за ПВО – 631, реактивни системи за залпов огън – 949, автомобили – 11463, дронове – 6771, кораби и катери – 23.(УВести)