Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗНОСЪТ НА УКРАИНСКИ СТОКИ СПАДНА

Външнотърговският стокообмен на страната възлиза на $98 млрд., но салдото е отрицателно – $26,4 млрд.

Киев, 05 януари 2024.- През миналата година Украйна е изнесла 100 млн. т различни стоки, което е със 112 хил. т повече в сравнение с 2022 г. В стойностно изражение, обаче, износът е намалял с 18,7% и се равнява на $35,8 млрд.

Това съобщават от пресслужбата на министерството на икономиката на Украйна.

Там подчертават, чеq по предварителни данни, валутните приходи от повечето експортни позиции са намалели през миналата година. Износът на царевицата, например, най-голямата експортна стока по обем, макар и да се е увеличил с 5% в натурално изражение, но е донесъл със 16,8% по-малко валутни приходи в сравнение с година по-рано. През миналата година Украйна изнесе общо 26,2 млн. т царевица.

“Миналогодишните приходи от износ достигнаха едно от най-ниските нива през последното десетилетие. Това е очакван и обективен резултат, който беше резултат от логистични проблеми. В момента бавно ги разрешаваме”, заяви Юлия Свириденко – първи вицепремиер и министър на икономиката.

За разлика от износа, вносът в парично изражение се е увеличил през миналата година и възлиза на $62,2 млрд. Украйна внесе най-много горива – за $7,8 млрд., различни стоки – за $3,7 млрд., лекарства – за $1,7 млрд., и безпилотни летателни апарати – за $681 млн.. Сред другите основни вносни стоки са автомобили, торове и продукти за растителна защита.

В резултат дефицитът във външната търговия със стоки се увеличи до $26,4 млрд. през миналата година.

През 2022 г., когато Русия нападна Украйна и икономиката ни се срина с над 30%, отрицателното външнотърговско салдо беше $11,1 млрд., а през предвоенната 2021 г. – $4,8 млрд.(УВести)