Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НОВОТО УКРАИНСКО НАСТЪПЛЕНИЕ: КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ТО ПРЕЗ 2024-ТА

Киев, 05 януари 2024.- Наскоро авторитетното германско издание Die Welt написа, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний не е искал да започва контранастъпление през 2023 г. при липса на необходимото количество военна техника и сега подготвя пълноценна контраофанзива за тази година, пише Дмитро Снегирьов – политолог, военен експерт, в “Главком“.

Дмитро Снегирьов

Към края на есента се появиха слухове, че сегашното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна уж не е успешно.

Причината за това е липсата на цялата необходима техника за пълноценна офанзива. По-специално, американските изтребители F-16, защото без превъзходство във въздуха би било много наивно да се разчита на бързо преодоляване на ешелонираната руска отбрана.

Освен това, подчертава Die Welt, 95% от западната техника, която вече е прехвърлена на Украйна, остава неизползвана. Следователно, да се каже, че в създалите се условия сегашните резултати от контранастъплението са неуспешни, означава да не признаем очевидното.

Сигурен съм, че тази година Силите за отбрана на Украйна са напълно способни да извършат пълноценно контранастъпление с широко използване на наземна техника и превъзходство във въздуха. Всичко обаче ще зависи най-вече от западните партньори на Украйна, т.е. от това, колко и каква техника ще предоставят на въоръжените сили на Украйна за новото контранастъпление.

Много важна роля изигра статията, публикувана в германско издание, която опровергава слуховете, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна няма планове за военна кампания през 2024 г. Както виждаме от публикацията, планове има, плановете са амбициозни и доста реалистични.

Друг важен аспект в контекста на евентуално контранастъпление през тази година е въпросът за мястото на контранастъплението. Най-просто казано, в каква посока ще се извършват тези действия? И тук, по мое мнение, веднага можем да говорим за няколко перспективни направления на фронта.

Първият и най-очевиден вариант е посоката на Мелитопол на юг. На тази част от фронта Въоръжените сили на Украйна, дори и с ограничено техническо оборудване, успяха да отвоюват плацдарм от руските окупатори, който може да бъде използван за следваща атака срещу руските позиции.

Територията от 10 на 10 километра е сериозен терен за провеждане на пълноценно контранастъпление там, при наличие на всички необходими оръжия.

Вече постигнатият пробив на поне част от “линията Суровикин” е наше предимство на това направление – през тази година ще трябва да се преодоляват по-малко отбранителни укрепления на окупационните войски. Освен това, маршрутът до Мариупол минава в района на Мелитопол, което всъщност е единственият пълноценен сухопътен логистичен коридор до района на Херсон и Крим.

Левобережната част на Херсонска област може да стане втората такава посока. Едно от основните предимства на тази част от фронта е, че руснаците не изграждат толкова мащабни укрепления, както в района на Запорожие. Плюсът в това направление е десантът на украинската морска пехота и последвалите успешни действия на Силите за отбрана в района на село Кринки на левия бряг на Днепър, където окупаторите не могат да направят нищо от няколко месеца. И ситуацията там не е толкова критична, колкото я описват някои западни медии.

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна през 2024 г., обаче, може да се проведе не само в южните райони на театъра на военните действия, но и на изток. По-специално, добро място за контранастъпателни действия може да бъде Вугледарското направление.

От Вугледар до Мариупол и крайбрежието на Азовско море – около 70 км. А от Волноваха, която е основният военно-транспортен възел на окупационния контингент, до Вугледар е още по-малко – около 40 км. Следователно, може да се предположи, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в крайна сметка ще даде предимство на пълномащабно настъпление на територията на Донецка област.

Руските войски, вероятно предвиждайки възможността за контранастъпление на въоръжените сили на Украйна през 2024 г., в момента са се засилили в няколко участъка на фронта. Всъщност, руснаците започнаха настъпление в Донбас още през ноември, за да отвлекат вниманието на въоръжените сили от подготовката за контранастъпление през тази година.

Задачата на окупаторите за зимния период е да овладеят цялата територия на Донецка област. Поради това те се активизираха в района на Авдиивка, Мариинка и Вугледар.

С една дума, украинско контранастъпление през 2024 г., което ще се различава от лятно-есенната кампания миналата година, е напълно възможно.

Но основното условие за успешното му завършване е пълноценната военно-техническа помощ от западните партньори, без която за въоръжените сили на Украйна няма да е лесно да направят бърз пробив на руската отбрана.

Напомням, че според германското издание Die Welt, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний планира ново контранастъпление през 2024 г. У нас вече започнаха да трупат ресурси за новата офанзива догодина.

Според Die Welt, много военна техника, предоставена от чуждестранни партньори, остава на склад и не е използвана на фронта. Освен това, танковете Leopard 1 дори още не са пристигнали в страната. В момента от обещаните от Германия 200 танка Украйна е получила само 30.

Залужний отказа да коментира тази публикация и няма да обсъжда военни стратегии, включително слухове за възможно контранастъпление през 2024 г. Според него, ако разкрие подробности, ще това ще бъде вече шоу, пише Дмитро Снегирьов.(УВести)