Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО ЗАПАДЪТ НЕ МОЖЕ ДА КОНФИСКУВА РУСКИ АКТИВИ?

Киев, 04 януари 2024.- Към пролетта на 2023 г. общият размер на разрушенията, причинени от Московия в Украйна, достигна около $700 млрд., смятат експертите на неправителствената организация “Гражданска мрежа “Опора”.

Според Световната банка, за следвоенното възстановяване на страната ни са необходими $411 млрд. долара. Междувременно чрез санкции, започващи през 2022 г., САЩ и други страни замразиха общо $300 млрд. руски активи на Запад.

Миколаив, Южна Украйна

Напоследък западните политици постигнаха консенсус: Русия трябва да плати за щетите, нанесени на Украйна. Тъй като Москва няма да направи това доброволно, страните по света работят върху създаването на правна рамка за използването на замразените руски активи в интерес на Украйна.

Европейската комисия подчертава, че замразяването в контекста на санкции и конфискацията на активи в контекста на съдебно производство са различни мерки. Руските средства не могат да бъдат конфискувани само защото принадлежат на санкционирани физически и юридически лица. Въпреки това, ако имат връзка с престъпна дейност, тези активи вече могат да бъдат конфискувани от държавите-членки на ЕС въз основа на действащите наказателноправни норми.

Европейската комисия предложи на своите държави-членки различни възможности за конфискуване на замразени руски активи – както частни, така и суверенни. Развитието на законодателството за конфискация на замразени активи, обаче, предизвиква много противоречия.

Европейският съюз все още не може законно да конфискува напълно руски средства. Политиците действат предпазливо, защото има рискове произволната конфискация на имущество да подкопае стабилността на финансовата и икономическа система, която се основава на върховенството на закона.

Подобна е ситуацията и в САЩ – конфискация на суверенни активи от такъв мащаб би била безпрецедентна. В същото време съответните дискусии станаха по-належащи, след като Конгресът на САЩ не успя да одобри допълнително финансиране за Украйна до края на м.г.. Ето защо Белият дом в рамките на G-7 по-активно обсъжда дали е възможно да се използват съществуващите правомощия за използване на тези средства.

Според Вашингтон, изземването на руски средства ще се счита за легитимен отговор на незаконното нахлуване на Русия в Украйна, ако държавите, пострадали от нейната агресия, предявят претенция. Това може да се отнася за съюзниците на Украйна, които финансираха украинската икономика и армия по време на войната. Тогава, например, конфискуваните активи могат да бъдат разпределени на Украйна на траншове чрез Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие.

Затопени украински градове след взривяване от руснаци на Каховския язовир

В същото време в САЩ, както и в Европа, има опасения, че подобен ход може да навреди на международния ред и да подкопае доверието на страните, които предават резерви в други юрисдикции. Ето защо засега западните страни са насочени повече към временното използване на замразени активи в полза на Украйна.

Така планът на Европейската комисия предвижда въвеждането на данък върху свръхпечалбите от използването на замразени активи. След обездвижването на активите на Централната банка на Русия в европейските страни, финансовите институции, които се използват за транзакции между купувачи и продавачи, бяха принудени да депозират част от тези активи в банки, което започна да носи печалба.

Например, лъвският дял от замразените средства, 180 млрд. евро, според белгийското правителство, се съхраняват в Euroclear – най-големият депозитар на ценни книжа в света със седалище в Брюксел. Euroclear заяви, че е получила почти 3 млрд. евро от замразени руски активи само през първите 9 месеца на м.г.

В резултат Европейската комисия реши тези приходи да бъдат използвани за подпомагане на Украйна. Заслужава, обаче, да се отбележи, че става дума за предложенията на Европейската комисия, които тя препрати към Европейския съвет за проучване. Предполага се, че размерът на руските средства, участващи в подпомагането на Украйна от приходи, може да достигне 15 млрд. евро.

След руски ракетен удар по енергийната инфраструктура на Украйна

В същото време, националните правителства на страните от ЕС търсят начини законно да конфискуват руски средства. Така, конституционната комисия на парламента на Естония одобри и изпрати на депутатите за разглеждане подготвения от правителството проектозакон, който ще позволи замразените руски активи да бъдат насочени към възстановяването на Украйна. Правителството на Германия пък се опитва да конфискува 720 млн. евро, които руснаците искаха да “спасят” чрез прехвърлено по сметка на друга компания. Германските следователи квалифицираха тези действия като престъпление в опит за заобикаляне на санкциите. И както вече отбелязахме, такива средства могат да бъдат конфискувани съвсем законно.

Белгия, на свой ред, реши да създаде специален фонд в размер на 1,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна, който се пълни с данъци върху замразените руски активи.

Надяваме се, че практиката на конфискация и използване на руски средства ще продължи да се разпространява и възможно най-скоро ще бъдат одобрени единни методи за привличане на Русия финансова отговорност за стореното от нея в Украйна, смятат експертите на неправителствената организация “Гражданска мрежа “Опора”.(УВести)