Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФОНДАЦИЯ “ПОРОШЕНКО” ЩЕ ФИНАНСИРА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА МУЗЕЯ НА РОМАН ШУХЕВИЧ

Киев, 01 януари 2024.- Фондацията на петия президент на Украйна Петро Порошенко ще финансира възстановяването на музея на генерал на Украинската въстаническа армия УПА Роман Шухевич в Лвив, който беше разрушен от руския дрон тази нощ. Това съобщи самият пан Петро в социалните мрежи.

Роман Шухевич

“Трябва да живееш така, че да те помнят и враговете ти да се страхуват от теб дори след смъртта. Става дума за нашите Степан Бандера и Роман Шухевич. Мястото, което беше целенасочено унищожено от руснаците, днес не е просто музей, то е бившият щаб на главнокомандващия на УПА. Това е мястото, където се взимали важни решения за Украйна през ХХ век. Мястото, където са се наливали основите на украинската армия и идеята за независима украинска държавност”, обясни Порошенко.

“Русия, подобно на истинските нацисти, унищожава нашата национална памет. Така е разрушен музеят на художничката Мария Примаченко, музеят на философа Сковорода и университетът, в който е учил Бандера. Но не можете да изгорите паметта с ракети. Марина Порошенко и аз решихме да възстановим музея на Шухевич, който днес беше унищожен, за да бъде запазен за потомците. Нашата фондация ще финансира всички необходими дейности”, пише петият президент на Украйна.

Музеят на Роман Шухевич в Лвив в пламъци

“Роман Шухевич беше необикновена личност. Той винаги знаеше къде да отиде. В началото той създаде първия украински бизнес в Галичина (Западна Украйна) и дори рекламира компанията DAIMON, която сега се нарича Duracell. И благодарение на спечелените пари той не само създаде, но и финансира Украинската въстаническа армия УПА, която беше огромна по тогавашните мерки. По време на съществуването на УПА беше възможно да се създаде цяла украинска държава в нелегалност. Със собствено правителство, със собствени пари. Само по време на съществуването на УПА , през него са минали около 400 000 украинци. Още тогава Шухевич каза, че трябва да се борим непримиримо… Никой няма да ни даде свобода“, отбелязва Порошенко.

“След 1944 г., за да намери къщата му, СССР блокира района на Лвов. Почти 4000 съветски т.н. силоваци от НКВД бяха задействани. Три месеца по-късно на вратата се почуква. Чекистите. Но той не се предаде. Дори след смъртта на генерала, доведоха малкия му син да разпознаят тялото. Страхуваха се, че не е той, страхуваха се от отмъщението му. Страхуват досега от него”, убеден е Порошенко.

“Това е историята на великия главнокомандващ. Който успя да изгради държава в рамките на империята. Който успя да създаде украинската армия от нулата. Който имаше неограничена вяра в Украйна. Ние, украинците, помним! Музеят ще продължи да живее“, подчертава Петро Порошенко.

В Лвив музеят на главнокомандващия на Украинската въстаническа армия УПА Роман Шухевич изгоря напълно в резултат на падането на останките от руски дрон тази нощ.(УВести)

Още по въпроса:

 Някои от вещите на генерала са изгубени завинаги, но повечето от експонатите са спасени. По-специално, депутатът Евгения Кравчук показа снимка на оцелелия тризъбец във Facebook.

Служители на музея казаха, че над 600 предмета от началото на войната са на сигурно място. Щетите по сградата на музея се оценяват на повече от 2,2 млн. грн. (50 хил. евро).

Но нещо се изгуби завинаги. Например, масата, столовете, креслото и пианото на Шухевич са изгорени. Бюстът на главнокомандващия на УПА, извая от Михайло Черешньовски, и скулптурата на ръководителя на Организацията на украинските националисти  Степан Бандера (автор – Ярослав Троцкий) също бяха изгубени.

ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА