Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КРИМ ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ВЪРХУ ВОЙНАТА: ПРОГНОЗА НА ISW

Киев, 01 януари 2024.- Ако Украйна освободи окупирания Крим, това ще защити Херсон, Миколаив и Одеса от директни атаки на руснаците, а заплахата за Мелитопол ще намалее драстично. Това се посочва в доклад на американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че разходите за отбрана на Украйна и свързаните с тях предизвикателства ще се променят драматично, ако полуостровът бъде успешно деокупиран.

В доклада се посочва, че Мариупол в момента остава единственият голям фронтови град на юг, което усложнява отбраната на региона и изисква високо ниво на подготовка и частично или напълно мобилизирани украински сили.

Връщането на Крим под контрола на Украйна значително намалява риска Русия да извърши десантна операция по югозападното крайбрежие на Украйна. Намалява и заплахата от руски ракетни удари по кораби в западната част на Черно море.

“Неоснователните дискусии за “историческото право“ на Русия върху Крим, което самата Русия призна (през 1991 г. и през 1997 г. със съответния договор между двете страни) като част от независима Украйна, прикриват високата военна и финансова цена, която Украйна и нейните съюзници ще трябва да плащат, докато Русия окупира полуострова”, смятат анализаторите на ISW.(УВести)

Още по темата:

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КРИМ