Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОСНОВНИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ 2023-ТА И ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО НИ ОЧАКВАТ ПРЕЗ 2024-ТА

Киев, 31 декември 2023.- Посещението на президента Володимир Зеленский в САЩ и решението на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване на Украйна към ЕС са основните събития за нас през изминалата година. Избори в много страни и дълга, проточена във времето война са предизвикателства, които очакват държавата ни през 2024 г. Такива мнения и прогнози изказаха политолози за “Українські національні новини” (УНН).

Максим Яли

“Основното предизвикателство през тази година на външната сцена е продължаващата подкрепа на Украйна от партньори – както САЩ, така и ЕС. Както виждаме, възникнаха сериозни проблеми при продължаването на финансирането на помощта в Конгреса на САЩ и в ЕС. Следователно, преодоляването на тези противоречия сега е ключово предизвикателство, защото Украйна е твърде зависима от западната подкрепа, за да поддържа икономиката, военните доставки – оръжия, боеприпасите, ракетите и т.н.“, смята политологът Максим Яли.

Според него, количеството и качеството на F-16, които ние ще получим, ще бъдат важни, тъй като е изключително проблематично да се провеждат успешни настъпателни операции без подкрепа от въздуха. Това са основните събития през 2023 г. – неизпълнение на очакванията, както вътре в страната, така и извън нея по отношение на контранастъпателните мерки на Украйна през лятото, което, разбира се, се отразява на нивото на подкрепа от западните партньори”, отбеляза Яли .

Според политолога, ключовите събития през 2023 г. са сблъсъкът на украинското общество с реалността. “Русия се подготви за нашето контранастъпление, направи сериозни укрепления и беше готова за това, особено използвайки предимството си във въздуха“, – смята Яли. Затова сега е изключително необходимо украинското общество да преосмисли тези събития и факта, че 2024 г., както отбелязва военното ръководство, няма да бъде по-лека от 2023 г. Т.е., разбирането, че тази война ще продължи и изисква акумулиране на всички усилия, на цялото общество, не само на ръководството“.

Освен това, Максим Яли коментира процеса на европейска интеграция на Украйна през 2024 г.

“През 2023 г. получихме максимума, който можехме да постигнем към момента, а именно – статут на кандидат за членство в ЕС, но има още дълъг път по отношение на адаптирането на законодателството, провеждането на реформи и борбата. корупция, което е изключително важно. При преговори за членство с ЕС, вероятно, ще бъдат отправени определени изисквания към Украйна по този път на реформи, но ще бъде изключително трудно да се постигне значителен успех за една година и по време на война, но основното е, че тръгнахме по този път. много зависи само от нашата способност да постигнем необходимите критерии”, каза Яли.

Олеся Яхно

Според политолога Олеся Яхно, основните предизвикателства, които очакват Украйна през 2024 г., са свързани с дълга, продължителна война, избори в много важни страни и конфликти в света.

“Първото предизвикателство е дълга, проточена във времето война. Вече виждаме, че става все по-трудно да се получи военна и финансова помощ и в този смисъл дългата окопна война крие много рискове, по-специално, подходът на Русия, за да изтощи Запада. Когато Русия разчита на умората на западното общество, на изборните процеси, когато вниманието ще бъде фокусирано върху вътрешните проблеми. Русия числено превъзхожда Украйна и очаква, че по този начин една дълга, продължителна война ще помогне на Русия да финтира Запада и да дочака той и Украйна да се уморят“, каза Яхно.

Според нея, предизвикателството е преструктурирането на стратегията, тактиката на Украйна, и то не само военна, но и икономическа и политическа.

“Дискусията в политическия процес за необходимостта от продължаване на реформите в условията на дълга война е голямо предизвикателство за Украйна, защото освен фронта, важен е и тилът, важно е колко сме неуязвими и силни от отвътре. Колко дълго можем да издържим на дълга война и не само да издържим, но и да се развиваме. Имам предвид нашето движение към Европейския съюз”, каза лотилогът.

Олеся Яхно отбеляза, че второто предизвикателство е пряко свързано с разширената война във времето.

“В много страни ще има избори, и техните власти ще фокусират вниманието си върху вътрешни проблеми. В зависимост от резултатите изборите могат да повлияят на намаляването, увеличаването или задържането на колективната солидарност на Запада. Догодина ще има няколко избора, в които ще бъде въвлечено около 25% от световното население. Това ще бъдат избори в Тайван, и трябва да наблюдаваме, както ще е тактиката на Китай, съответно, Западът също ще фокусира вниманието си върху темата за Китай и Тайван”, каза Яхно.

След това, според нея, предстоят избори в Индия, които са важни от гледна точка на конфронтацията между авторитарни и тоталитарни режими.

“Изборите в САЩ през ноември са много важни за нас, от които зависи много. В момента, когато предизборната кампания между двамата кандидати още де-юре не е започнала, но вече виждаме какви дискусии се водят, как това се отразява на забавянето на предоставянето на помощ за Украйна. Не знаем кой ще бъде кандидатът от републиканците. Дори и да не е Тръмп, все още има рискове да има кандидат, който ще се придържа към изолационистката линия”, опасява се Яхно .

Тя напомни и за парламентарните избори във Великобритания и изборите за Европейски парламент през лятото.

“Има и трето предизвикателство – конфликтите по света. Виждаме как се облагодетелстват страни, които са заинтересовани от войни или от намаляване на единството на Запада, по-специално, Иран и Русия. Войната в Близкия изток отвлича вниманието. Има още няколко потенциални горещи точки в света днес. Т.е., там, където една потенциално конфликтна ситуация може да се превърне в гореща. Това са Западните Балкани, Африка, Арктика”, подчерта Яхно.

Политологът отбеляза, че днес в света има 183 конфликта с различна интензивност – горещи, студени, но тенденцията е те не да намаляват, а да разрастват.

“Следователно, рискът от увеличаване на конфликтите е заплашителен за нас не само от гледна точка на възможното усложняване на доставката на помощ или изместване на вниманието, има риск, че коалициите могат да се разпаднат“, каза Яхно.

Обобщавайки, тя отбеляза, че за Украйна е важно да демонстрира единство в страната през този период. „Затова дори в условия, когато има забавяне на предоставянето на военна помощ или когато този или онзи въпрос може да бъде отложен, за Украйна е много важно да демонстрира единство вътре, а не просто единство, когато всички се придържат към едно и също позиция, не, трябва да има дискусии. Нормално е управляващи и опозиция да имат различни виждания по някои въпроси. Но желанието за реални структурни промени и обединение около процеси и важни теми, за да постигнем резултат, трябва да сме единни“, подчерта Яхно.

Володимир Воля

Политологът Володимир Воля посочи прекратяването на Черноморската зърнена инициатива и стартирането на нов Черноморски коридор без Русия сред основните събития на 2023 г.

“Сред международните събития това е Формулата на мира на президента Зеленский. Важен момент е и обсъждането на украинския вариант за прекратяване на войната с участието на няколко десетки държави”, каза Воля. Според него, най-важните събития са посещението на президента Володимир Зеленский в САЩ и срещата с американското ръководство.

Друго важно събитие тази година е решението на Европейския съвет да започне преговори за присъединяването на Украйна. “По същество това решение за започване на преговори е твърдо и ясно изявление на ЕС, че Путин няма да дочака умора и Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна“, каза Воля.(УВести)