Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УРОЦИ ПО ИСТОРИЯ НА УКРАЙНА. РУСКИЯТ ТЕРОР ОТПРЕДИ 100 ГОДИНИ МОЖЕ ДА СЕ ПОВТОРИ

Според различни оценки Червеният терор е причинил смъртта на 5 до 10 милиона украинци

Киев, 30 декември 2023.- Нека обясня по-простичко и с исторически паралели на онези нашенци, които искат да избегнат мобилизацията (има много варианти: от бягство, позлатяване на граничарите до фалшиви медицински) и които крещят, че набирането на 500 хил. в армията е геноцид на нашата власт против украинците и разрушаване на икономиката, пише политологът Виктор Таран.

Ако сега не укрепим армията, има риск да загубим войната и фронтът да се стабилизира, както преди сто години – чак в Западна Украйна, по поречието на река Збруч.

Руснаците, които окупират нашите територии, веднага ще започнат терор. Част от хората ще бъдат убити. Не вярвайте? Ами вижте снимките от миналата година – Ирпин, Буча, Купянск, Херсон.

Сред тези, когото “освободителите” убият, ще има различни слоеве: учители, ветерани, интелигенция, бизнесмени, политици, активисти, блогъри. Всички те и близките им ще бъдат убити.

Някои няма да бъдат убити веднага. Първо ще служат на режима.

Между другото, така беше и преди 100 години. Тогава, през далечната 1920 г., когато падна Украинската Народна Република, украинците не искаха да се мобилизират в армията на Симон Петлюра и си останаха у дома. И за по-малко от година Украйна беше окупирана от руснаците, които веднага започнаха да унищожават всичко украинско.

Голодомор

Не, те не извършиха терор веднага. На вълни. Началото и краят на 20-те години, след това Голодомор през 1932-1933 гг. заедно със чистките и накрая – големият терор от 1937-1938 гг.

Тогава, според различни оценки, са били убити от 5 до 10 млн. украинци. И това беше истинският геноцид.

Но да се върнем в наши дни.

Тези, които оцелеят след руската окупация, ще се превърнат в “човешки ресурс“. Някой ще бъде отведен в Русия (предимно деца и тийнейджъри), някой ще бъде закаран във фабрики, а някой ще бъде мобилизиран без никакви правила и хвърлен някъде близо до полската граница или Рига да щурмува.

Между другото, точно това се наблюдава в окупираните от Русия Донецк и Луганск и превзетата през миналата година Южна Украйна.

Т.е., пак няма да можеш да се скриеш от мобилизация. Просто ще служиш в армията на врага, където ще бъдеш пушечно месо и убит или оставен осакатен в следващите войни, които непременно ще води имперската Русия.

Децата ще бъдат закарани в Русия, жените ще бъдат изнасилвани. Вероятно, сред тях ще бъдат вашите роднини – съпруга, сестра или дъщеря ви.

Бизнесът ще бъде унищожен и руснаци ще се настанят в апартаментите и къщите ви. Спомняте ли си онова рекламно видео, където руски войници се хвалят, как ще вземат апартаменти в Киев и Одеса.

Тогава ще живеете като роби. По-точно, ще оцелеете под зоркото око на окупатора, рискувайки да бъдете унищожени всеки момент.

Вече веднъж това стана, преди 100 години. И наистина не искам историята да се повтори отново.

Защото няма да имаме повече шансове да възстановим държавата, заключава Виктор Таран в колонката на “Главред“.(УВести)