Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСКИЙ ЛИЧНО ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ОТБРАНАТА НА АВДИИВКА

Защо е важно това градче – предградие на Донецк, коментира журналистът Юрий Бутусов, не един ден прекарал на фронта

Киев, 30 декември 2023 г.- Главнокомандващият Володимир Зеленский посети една от базите на 110-та механизирана бригада в Авдиивка.

Юрий Бутусов на фронта

Благодаря на главнокомандващия за тази постъпка! Зеленский дори накратко общува с обикновените войници за ситуацията, пише Юрий Бутусов – главен редактор на електронното издание “Цензор.Нет“ и постоянен критик на президента.

Много е важно, че по този начин Зеленский пое отговорността за Авдиивка и помощта за нашите войски на това направление – а целият фронт от Мариинка до Торецк зависи от ситуацията в Авдиивка. Сега ще видим, колко бързо главнокомандващият ще изпълни всички ангажименти, които е поел към войниците по отношение на подкрепления и доставки. Защото се обещаваше много.

И е важно, че е научил за ситуацията на място – както се оказа, имаше много неща, които Главната квартира не знаеше.

Сега Авдиивка е основната зона на бойни действия и ето защо:

1. Министърът на отбраната на Русия Шойгу лично докладва на Путин за превземането на град Мариинка. И сега Украйна запазва контрола само над един град от Донецката агломерация, входната врата към Донецк – Авдиивка. Авдиивка е следващата цел на Русия в Донбас.

2. Контролът над Авдиивка позволява на Украйна да поддържа голям фронт – около 80 км, от Мариинка до Торецк. Т.е., Авдиивка е контролно-пропускателен пункт, комуникационна точка на фронта. Загубата на Авдиивка ще повлече след себе си отстъпление на целия този основен фронт.

3. Тази битка е изгодна за нас – руснаците са принудени да атакуват челно, по тесни коридори, под обстрел от командни височини. Нашите войски могат да използват сградите в Авдиивка, за да запазят силите си. Руските войски в този район търпят загуби в пъти повече от нашите, това направление изисква концентрация на ресурси, защото това е най-доброто място за ликвидиране на резервите на противника.

4. Ако Авдиивка бъде загубена, фланговете по цялото направление ще се сринат и тогава ще е необходимо да се изкопае нова отбранителна линия от нулата в голи горички и ще бъде също толкова трудно, колкото сега, след загубата на Бахмут, където тежки битки се водят в полетата извън града. Загубихме градската среда и сега самият враг използва добре мазета и сгради.

Надявам се, че Зеленский ще успее да направи правилните изводи от предишните си посещения в Лисичанск и Бахмут. И освен гръмки думи и ордени, които със сигурност са необходими, ще последват преди всичко необходими и ежедневни системни решения. Имаме възможностите за такива решения, силите за такива решения и дронове за такива решения, смята Юрий Бутусов.(УВести)