Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПОСЕТИ ФРОНТА В АВДИИВКА И НАГРАДИ ВОЕННИТЕ

Киев, 30 декември 2023.- Володимир Зеленски посети позициите на 110-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна на фронта в Авдиевка. Това съобщават от пресслужбата на президента.

“Авдиивка. Нашите позиции. Нашите момчета. Украйна защитава своите тук. И всички наши хора защитават. Както и по цялата линия на фронта. Донецка област. Харкивска област. Запорижжя. Херсонска област – левият бряг. Това е болка, това са загуби. И ние сме благодарни на всички бойци. Всеки войник и матрос. Всеки сержант, всеки офицер, който издържа тази война. Благодаря на всеки от вас, войници!

Днес в Авдиивка, заедно с екипа, поздравихме войниците с Рождество и Нова година. Всички, които са на предната фронтова линия. Които бранят страната ни. Безкрайна благодарност. И на всички роднини, на всяко семейство на нашите герои. И на всички, които помагат. Който се труди в тила, за да имат момчетата на фронта каквото им трябва. И на всички по света, които вярват в нас и правят всичко, за да може Украйна да направи повече. Помним, какво се решава в тази война. И продължаваме да защитаваме нашата държава“, каза Зеленский.

По време на пътуването президентът посети предния контролно-наблюдателен пункт на 110-та отделна механизирана бригада, който се намира в Авдиивка. Зеленский изслуша доклада на командира на бригадата – Герой на Украйна Микола Чумак – за оперативната обстановка на това направлението и хода на отбранителните действия.

“Държавният глава попита военните за основните нужди, сред които най-често се споменава необходимостта от попълване на личния състав и от оборудването за радиоелектронна борба. В същото време войниците отбелязаха, че напоследък значително се е подобрило снабдяването с дронове”, се казва в съобщението.

Зеленский връчи държавни награди на защитниците на Авдиивка: младши сержант Игор Тимошчук, който беше удостоен със званието Герой на Украйна, получи орден “Златна звезда“, старши лейтенант Евгений Байков беше удостоен с президентската награда “Кръст за бойни заслуги”. Зеленский награди най-храбрите и с ордени Богдан Хмелницкий III степен и орден “За храброст“ III степен.(УВести)