Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФИОНА ХИЛ: УКРАЙНА ПРАВИ ЧУДО, НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ПУТИН ДА ВИ ВНУШИ “ПОРАЖЕНИЕ”

Вътрешната политика на САЩ е основното препятствие по пътя на Украйна към победата

Киев, 29 декември 2023.- В момента Москва провежда операция по психологическо въздействие, а руският президент Владимир Путин се опитва да си “играе игрички с умовете ни“. Това заяви Фиона Хил от института Брукингс и член на Надзорния съвет на Харвардския университет, в интервю за “Гласът на Америка“.

Преди това Хил е била старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ и е работила в Националното разузнаване на САЩ за Русия и Евразия (от 2006 до 2009 г.).

Неизбежни са възходи и падения

“Преди всичко заслужава да се отбележи, че това, което Украйна постигна, е истинско чудо“, казва Фиона Хил. В контекста на много други войни в историята, експертът подчертава, че са неизбежни възходи и падения, неочаквани обрати: “Първоначално изглежда, че всичко върви добре, а след това отново може да има провали, след което страните се възстановяват, което, изглежда, е сторила Русия. Но това също не означава, че украинците не могат да се възстановят от неуспехите“.

Войната се води и от гледна точка на психологията, подчертава Хил. “Това е историята, която разказваш. И ние сега даваме това право да “разказва историята” на Путин, предупреждава специалистът. – А Путин е “майстор да разказва истории”, нали знаете?”

Хил съветва “да говорим за войната по различен начин, променяйки разказа, да говорим по начин, различен от руския“.

“В момента, докато говорим, Москва провежда операция за психологическо въздействие“, подчертава Хил. Тя също така обясни как Русия използва методи на пропаганда и психологическа манипулация:

“Знаете тези съветски технологии – отслабете врага, преди реално да го победите на самото бойно поле. Те трябва да накарат опонента да се “почувства“ победен, да мисли, че вече е победен, и точно това прави сега Путин, предизвиквайки дискусии на Запад“.

Важно е украинците да бъдат единни, убедена е Хил: “Украйна трябва да продължи да демонстрира единен фронт. И ние също трябва да го направим. Това, към което се стремим, е единен европейски и атлантически фронт в подкрепа на Украйна“.

Определено още не е краят

Експертът добави: “Да, на бойното поле не всичко вървеше така, както ние би искали. Имам предвид ситуацията около контранастъплението от гледна точка на украинците. Но това не означава, че всичко е приключило. Може би все повече хора ще говорят за Украйна в негативен смисъл – че Украйна ще загуби или че “няма да видим абсолютна победа“. Но трябва да помним, че обикновено в такива военни кампании неуспехите не са рядкост, типични са възходите и паденията”.

“Путин се опитва да си играе с нашето съзнание, – предупреждава г-жа Хил. – И затова за нас е изключително важно да говорим за тази война по различен начин от него. Трябва да дадем отпор на всички онези в Европа и други части на света, които казват “свърши“. Определено още не е краят”.

В света на дипломацията и в политическия свят “имаме много възможности да променим начина, по който говорим за тези неща и как мислим за тях”, казва Фиона Хил.

“Истинска катастрофа за бъдещето на Русия“

Тя нарече потресаващи загубите, които Русия претърпя в армията, загубите за икономиката и броя на хората, избягали от Русия.

“Това е истинска катастрофа за Русия в дългосрочен план. Дори икономиката да се е адаптирала към ситуацията, защото е поставена на бойна нога, въпросът е колко дълго може да се издържи. Сега Русия усеща натиска на инфлацията и други странични ефекти”.

Хил подчерта и мащаба на удара, нанесен от въоръжените сили на Украйна по Черноморския флот на Русия.

Не трябва да играем за Путин

На въпрос на “Гласа на Америка” за момента, кога руският президент Владимир Путин е в печеливша позиция, Фиона Хил отбеляза:

“Това е политически и психологически аспект. И изглежда, че Путин постига доста успех в привличането на американски политици, особено някои членове на Конгреса, да се присъединят към редиците на поддръжниците на това, за което говори. Знаете, когато казват, че е важно да се съсредоточите върху разказа “Америка преди всичко“, когато казват “не се намесвайте в случващото се в Украйна“.

Ако това продължи, ако не можем да променим наративите, и да, наистина, това наистина ще започне да променя нещата в полза на Путин. Ето защо аз и много други говорим открито в момента и трябва да кажем на хората, че не трябва да играем за Путин.

Украйна се превърна в бойно поле за Америка и бъдещето на Америка

В интервю за американски медии Фиона Хил многократно е подчертавала, че светът, в който Путин печели в Украйна, е “свят, в който позицията на САЩ в света намалява, където Иран и Северна Корея са по-смели, където Китай доминира в Индо-тихоокеанския регион, където Близкият изток става все по-нестабилен и където разпространението на ядрени оръжия набира скорост сред съюзници и врагове”.

“Украйна сега се превърна в бойно поле за Америка и бъдещето на Америка – независимо дали го виждаме или не – за нашата собствена отбранителна позиция и готовност, за нашата репутация и нашето лидерство“, каза Фиона Хил.

За Путин, според нея, Украйна е “прокси война против САЩ за отстраняване на Съединените щати от световната арена“. Хил вижда вътрешната политика на САЩ като основното препятствие по пътя на Украйна към победата.(УВести)