Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ПЛАНИРА ХИБРИДНИ ПОДРИВНИ КАМПАНИИ С ЦЕЛ РАЗКОЛ НА УКРАИНСКИТЕ РЕГИОНИ

Киев, 29 декември 2023.- Русия планира да проведе подривни информационни кампании в Украйна, които да предизвикат разцепление на регионална основа, съобщават от Главно управление “Разузнаване” (ГУР) към министерството на отбраната на Украйна.

“Анализатори, близки до Кремъл, са подготвили предложения до висшето военно и политическо ръководство на държавата-агресор Русия за “по-ефективно” продължаване на войната против Украйна през 2024 г. Един от ключовите проблеми за Москва в Украйна е общественият консенсус и стабилността на Украйна, въпреки предполагаемата поява на вътрешнополитически противоречия”, се казва в изявлението.

Според ГУР, се предлага да се разруши единството в Украйна чрез провеждането на няколко хибридни подривни кампании успоредно с продължаването на интензивните военни действия.

Основните цели на тези операции в Украйна са:

– дискредитиране на процеса на мобилизация;

– улесняване на широкомащабното изтичане на хора от Украйна;

– инспириране на регионални разцепления.

Предлаганите наративи са:

– “Югоизтокът се бори за интересите на бандеровците”;

– “Западна Украйна (Галичина) без сепаратистите отдавна щеше да се присъедини към ЕС”;

– “В столицата Киев не мобилизират – там всички се разхождат и се забавляват”.

В същото време кремълските анализатори се жалват, че в Украйна вече няма политически сили, способни да променят вектора на развитие на страната, а броят на тези, които някога са подкрепяли “русский мир”, е намалял драстично.(УВести)