Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

POLITICO: ЗАПАДЪТ ТАЙНО ТЛАСКА УКРАЙНА КЪМ ПРЕГОВОРИ С РУСИЯ

Въпреки публичната реторика Вашингтон и Брюксел работят върху бъдещата преговорна позиция на Киев, а не върху постигането на победа

Киев, 27 декември 2023 г. – На фона на проблемите със западната помощ за Украйна, администрацията на Джо Байдън и европейските служители тихомълком променят стратегията за подкрепа на Украйна, измествайки акцента от постигането на пълна победа над Русия към подобряване на позицията на Киев в възможни преговори за прекратяване на войната.

Пред Politico служител на Белия дом и европейски дипломат, работещ във Вашингтон, при условие за анонимност, заяви, че подобни мирни преговори вероятно биха означавали отказ на Киев от част от украинска територия в полза на Русия.

Отбелязва се, че Белият дом и Пентагонът все още публично настояват за необходимостта от пълно изгонване на руската армия от Украйна, но тайно обсъждат с Киев необходимостта от преминаване към стратегическа отбрана, като се откажат от опитите за освобождаване на всички територии. Тези усилия включват също укрепване на ПВО и изграждане на отбранителни укрепления. Освен това, администрацията на Байдън е фокусирана върху бързото възраждане на украинската отбранителна индустрия.

“Много е вероятно преминаването към отбранителна позиция да позволи на украинците да запазят ресурсите си, докато бъдещият напредък на Русия изглежда малко вероятен“, казва Антъни Пфаф – експерт по разузнаването във Военния колеж на армията на САЩ, предвидил нахлуването на Русия в Украйна.

Европейски дипломат, работещ във Вашингтон, сподели пред Politico, че Европейският съюз също иска да ускори членството на Украйна в НАТО, за да “постави украинците в най-добра позиция за преговори” с Москва.

Имайки предвид стратегическата ситуация, Politico отбелязва, че “самите украинци водят публична дискусия за това колко дълго могат да се съпротивляват на Путин”.

“Тъй като Украйна няма много войски и оръжия, отказът на Зеленский да започне каквито и да било нови преговори с Москва изглежда все по-несъстоятелен от политическа гледна точка у дома. Украинският президент, който се стреми да мобилизира още 500 млн. войници, се сблъсква с нарастваща вътрешна съпротива от своя главнокомандващ генерал Валерий Залужний и кмета на Киев Виталий Кличка“, пише изданието.

Украйна е призована да се съгласи на труден мир

Агенцията УНИАН отбелязва, че известният американски публицист и политически коментатор в The New York Times Серж Шмеман публикува статия в колонката на изданието, в която призовава Украйна да се съгласи на незабавен мир с загуба на територии. Според журналиста, в условията на намалена западна подкрепа Украйна няма изгледи да изгони руската армия от територията си в обозримо бъдеще. Продължаването на войната ще означава по-нататъшно ресурсно и демографско изтощаване на Украйна. Докато прекратяването на войната ще даде шанс за изграждане на мощна демократична държава с подкрепата на Запада.(УВести)