Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ИМА ПЛАН “Б”, АКО ЗАПАДНОТО ФИНАНСИРАНЕ СЕ ЗАБАВИ

Киев, 27 декември 2023.- Украйна има план “Б” в случай на забавяне на финансирането от ЕС и САЩ и в момента работи с партньори по няколко варианта.

Юлия Свириденко

Това заяви Юлия Свириденко –  първи вицепремиер и министър на икономиката на Украйна, съобщава “Цензор.Нет”.

В краткосрочна перспектива първите месеци на следващата година правителството има алтернативен план какво да прави, ако западното финансиране се забави. Но в дългосрочна перспектива има риск, че плащанията към социалните категории ще закъснеят, тъй като приоритет ще бъде подкрепата за сигурността и отбраната, каза още тя.

“Има и вероятност да не се стигне до този вариант, – допълни тя. – Разглеждане десетки варианти, анализираме ги“.

Пани Юлия подчерта, че тази година икономиката демонстрира стабилност и бързо възстановяване, а данъчните и митническите власти са събрали за периода януари-ноември с $4,4 млрд. повече спрямо същия период на м.г. Министърката вярва, че тази динамика ще продължи и през следващата година, по-специално, с помощта на нови стимули за икономическо развитие и бърз растеж.

За това са определени редица приоритетни стъпки: конфискуване на суверенните активи на Русия и ги прехвърляне към Украйна, разширяване на износа и транспортните връзки с перспектива за над $10 млрд. приходи от износ, разширяване на енергийните мощности, връщане на бежанци, развитието на предприятията от военно-промишления комплекс и привличането на инвестиции в икономиката чрез застраховане от военните рискове и приватизацията.

В бюджет-2024 е заложен дефицит в размер на $37 млрд. Украйна ще се нуждае от тези средства за заплати в публичния сектор и пенсии, за социални плащания. Всички военни разходи се поемат от държавния бюджет.

В случай, че обещаните от ЕС 50 млрд. евро ще бъдат блокирани от Унгария, съюзът има вариант да заобиколи това вето и да осигури поне 20 млрд. евро.

Очаква се и конгресът на САЩ, след като се върне от коледната и новогодишната ваканция, да приеме предложените от Белия дом $60 млрд. като помощ за Украйна.(УВести)