Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ВВС И ПВО СВАЛИХА 32 ОТ 46 “SHAHED-136/131”, ИМА ЖЕРТВИ И РАЗРУШЕНИЯ

Киев, 27 декември 2023.- От вечерта на 26 декември руските нашественици са изстреляли 46 дрона-камикадзе “Шахед” от две посоки: Балаклава – окупиран Крим, и Приморско-Ахтарск – Краснодарски край (Русия).

Това съобщиха от ВВС и ПВО на Украйна.

“Регистрирани са общо 46 дрона, които са атакували на вълни в различно време, от 19:00 на 26 декември до 03:50 на 27 декември”, се казва в съобщението.

Тактическата авиация, зенитно-ракетните подразделения и мобилните огневи групи са унищожили 32 вражески дрона. Повечето от безпилотните летателни апарати, които не са успели да бъдат свалени, са атакували районите на фронтовата линия, по-специално, Херсонска област. Няколко дрона паднаха, без да причинят щети.

Нашата противовъздушна отбрана действаше в Миколаивска, Одеска, Херсонска, Днипропетровска, Винницка, Запорожка, Хмелницка и Кировоградска области, четем в съобщението. В Одеса един човек е загинал, а двама са били ранени. В Херсон са разрушени жилищни сгради.

Вчера през деня един човек е бил убит, а четирима – ранени при руски обстрел на ж.п.гара в град Херсон. Там цивилни са се подготвяли да се евакуират от града, който е подложен на постоянен артилерийски обстрел. Става дума за почти 140 пътника. От държавната компания “Укрзализниця” (“Украински железници”), съобщиха, че по-късно влакът е тръгнал към вътрешността на Украйна, въпреки разрушения по гарата.(УВести)