Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПСИХИАТЪР ОБЯСНИ, ЗАЩО ВЪЗДУШНИТЕ УДАРИ ВЕЧЕ НЕ ПЛАШАТ УКРАИНЦИТЕ

Киев, 27 декември 2023.- Шокът и страхът от обстрела са се променили за много украинци до игнориране на въздушния предупредителен сигнал и вместо да бягат към бомбоубежището, хората се занимават с работата си под воя на сирените. Това е естествена черта на човешката психика.

проф. Борис Михайлов

Това заяви проф. Борис Михайлов от катедрата по обща, детска, съдебна психиатрия и наркология на Националния университет по здравеопазване на Украйна.

“Сред психотерапевтичните техники една от най-разпространените и признати в цял свят е когнитивно-поведенческата терапия. И тя има метод, който се състои в повтаряне на дразнещ факт. Например, човек се страхува от затворени пространства или височини. И това психотерапевтичната техника включва най-честото умишлено повтаряне на възприетия опасен фактор. В резултат на това човек постепенно спира да реагира на него”, обяснява той.

Така е и с възприемането на войната. Отначало има естествена хиперреакция на всичко необичайно, включително въздушни нападения и бомбардировки. След това реакцията става адекватна, т.е. човек вече не плаче, не изтръпва от ужас, не се суети и не изпада в паника, а, например, отива в бомбоубежище, за да спаси живота си. И тогава се формира реакция на игнориране, защото въздушните тревоги и обстрелите се повтарят в ежедневието му, така че човек се адаптира и свиква, казва Михайлов.

Подобен “феномен”, допълва психиатърът, има много минуси, но има и предимства.

“Плюсът е, че хората вече не реагират толкова остро емоционално и поведенчески. Минусът е, че реалната опасност започва да се игнорира… Хората в зоната на военните действия, например, спят дълбоко под канонадата и се събуждат, когато настъпва тишина. За тях именно тишината се превръща в нещо необичайно“, обобщи той.(УВести)