Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ЕНЕРГОАТОМ” ЗАКУПИ ОБОРУДВАНЕ НА WESTINGHOUSE ЗА НОВ ЕНЕРГОБЛОК ЗА АЕЦ

Киев, 27 декември 2023.- Вчера държавното дружество “Енергоатом” сключи споразумение с американската компания Westinghouse за закупуване на оборудване за новия енергоблок на Хмелницката АЕЦ за $437,5 млн. Това съобщава пресслужбата на дружеството.

Преди десет дни “Енергоатом” и Westinghouse подписаха договор за закупуване на реакторна инсталация за първия атомен енергоблок в Европа по технологията AP1000.

Сделката е важна за укрепване на енергийната сигурност на Украйна и обновяване на нашата ядрена енергетика, която беше, е и ще бъде ключовата електрогенерация в Украйна, подчертава се в съобщението.

В същото време, Петро Котин – президент на “Енергоатом”, обясни, че получаването на това оборудване е важно за украинската енергийна система, тъй като реалната мощност на блоковете AР1000 е 1100 МВт, докато в момента най-мощните ядрени блокове в Украйна са с капацинет 1000 МВт.

От дружеството подчертават, че Украйна, заедно с американски партньори, продължава да върви към пълното унищожаване на монопола на Русия на пазара на ядрени технологии, включително отработеното ядрено гориво вече преработва в централизираното хранилище на територията на Украйна, което позволява да се спестяват около $200 млн. годишно и да се осигурява самодостатъчността ни в областта на управлението на ядрените отпадъци.

В Украйна има пет атомни електроцентрали – Хмелницка, Ривненска, Южноукраинска, Чернобилска, която беше изведена от експлоатация през 2000 г., и Запорожка, която в момента е под контрола на окупатора.(УВести)