Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪРВИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ОТ 1991 Г.: КАК БИХА ГЛАСУВАЛИ УКРАИНЦИТЕ СЕГА?

Киев, 26 декември 2023.- Ако украинците можеха да се върнат в 1991 г., щяха да поправят сторената тогава грешка – за президент вместо бившия комунист и бивш председател на Върховния съвет на УССР Леонид Кравчук щяха да изберат бившия дисидент Вячеслав Чорновил.

Леонид Кравчук. На 05 октомври 1992 г. посещава България и със Желю Желев подписват договор за сътрудничество

Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на данните от проучването на Киевския международен институт по социология.

След като стана независима на 24 август 1991 г., няколко месеца по-късно, на 01 декември, в Украйна се проведоха първите президентски избори. Измежду шестимата кандидати Леонид Кравчук спечели със 62%, а Чорновил получава 23%.

Вячеслав Чорновил

Сред сегашните украинци 74% биха гласували за Чорновол и едва 13% – за Кравчук. По-специално, сред респондентите, които действително са имали право на глас през 1991 г. (сега това са хора на 50 и повече години), 81% биха гласували за Чорновил и 10% – за Кравчук. Интересното е, че във всички региони мнозинството от населението би предпочело Чорновил: Западна Украйна – 86%, в Централна Украйна – 80%, в Южна Украйна – 58%, в Източна Украйна – 63%.

Коментар на социолозите от КМИС:

Според Антон Грушецкий – заместник-директор на института, Украйна има късмет, че от края на 80-те години процесът на преосмисляне на нейната история и мястото й в света наистина се засили. Въпреки някои бариери (по-специално, агресивни опити за влияние от страна на нашия “съсед”), този процес не спря през всичките следващи години.

“В същото време, много хора критикуват украинците за инертността на тяхното мислене и че приемането на редица истини, например, ролята на Русия в историята на Украйна, отне твърде много време. Но обществата са много сложни системи, те функционират в конкретни контекстуални исторически условия“, смята той.

Според него, трудно е да се каже еднозначно как би се променила съдбата на Украйна, ако Вячеслав Чорновол беше спечелил изборите през 1991 г. “Може би тогава наистина щяхме да приличаме повече на Полша или балтийските страни”, предполага социологът.

“Във всеки случай трябва да се помни, че Украйна успя да премине през бурен и труден период от 90-те години на миналия век, а самосъзнанието като единна украинска политическа нация постепенно изкристализира сред населението. Ето защо Русия не можа да ни унищожи през 2014 г., тъй като Украйна вече се появи като държава в съзнанието на украинците. И затова Русия няма да може да победи Украйна дори сега”, каза Грушецкий.(УВести)

Нашата справка:

Леонид Кравчук е роден през 1934 г., умира през 2022 г. Комунистически функционер, бивш председател на Върховния съвет на УССР. През 1991 г. заедно с Борис Елцин и белоруския лидер Станислав Шушкевич слагат край на СССР. Президент на Украйна е от 05 декември 1991 г. до 19 юли 1994 г. (62%), когато губи от Леонид Кучма – също бивш комунист, бивш председател на партийния комитет на ракетния завод “Пивденмаш” (гр.Днипро).

Вячеслав Чорновил е роден на 1937 г., умира през 1999 г. Журналист. Дисидент. Прекарва в затвори, лагери и изселвания 17 г. с кратки прекъсвания (1967 и 1985 гг.). През 1989 г., още по време на УССР, участва в основаването на опозиционната партия “РУХ” (в превод – “Движение”) и по-късно става нейният лидер. През 1991 г. е кандидат за президент на Украйна, но с 23% губи от бившия комунист Леонид Кравчук. Депутат във Върховната Рада. През 1999 г. отново е кандидат за президент, но на 25 март с.г., след среща с избиратели, попада в автокатастрофа (пътят на колата му е препречен от камион КАМАЗ) и загива. Обстоятелствата около инцидента са спорни и има твърдения, че става дума за предумишлено убийство. Тогава Леонид Кучма печели втория си мандат (56%).