Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪРВАТА ГРУПА УКРАИНСКИ ПИЛОТИ ПОЛУЧИ БАЗОВА ПОДГОТОВКА ЗА F-16

Киев, 26 декември 2023.- Първите украински пилоти преминаха базова подготовка за F-16 в Кралските военновъздушни сили на Великобритания и в момента се учат да управляват изтребители в Дания, съобщават от британското правителство. Подготовката е започнала през август т.г.

Сега шестима опитни украински пилоти са завършили обучението си, а за още десет стажанти-пилоти продължават да се обучават във Великобритания.

Грант Шепс

“Гордея се с подкрепата, която Кралските военновъздушни сили предоставят на следващото поколение украински бойни пилоти и наземен персонал, които ще бъдат първата линия на отбрана в защитата на небето на Украйна“, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шепс.

Британската програма има за цел да предостави на пилотите необходимите умения за преминаване към следващия етап на обучение на западни изтребители и да приближи украинците до стандартния подход към летателните операции, възприет от НАТО.

Пилотите, преминаващи базово летателно обучение, провеждат практическо обучение в самолети Grob Tutor, изучавайки общи процедури за управление, пилотиране по прибори, навигация на средна и ниска височина и летене в двойка и звено.

След завършване на обучение във Великобритания, пилотите ще преминат обучение в друга европейска страна, за да подобрят своите летателни умения.

Десетки украински авиационни техници и инженери също се обучават на английски език и преминават програма за обслужване на F-16.

В момента Нидерландия  подготвя първа ескадрила на F-16 (12 самолета) за предаване на украинските ВВС.(УВести)