Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ ДАДЕ БРИФИНГ. КАКВО Е КАЗАЛ?

Киев, 26 декември 2023.- През първия ден след Рождество Христово главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний проведе брифинг за журналисти в столицата. Какво е казал генералът? “РБК-Украйна” събра основното от изявлението на пан Валерий.

За демобилизацията и ротацията

Според Залужний, Генералният щаб е съгласувал с Министерството на отбраната демобилизацията на военните 36 месеца след началото на службата. Но, както добави главнокомандващият, възможността за демобилизация ще зависи от няколко фактора. Първият е да няма изостряне на фронта, а вторият е да има кой да ги смени. “Разбирам, че нашите войници сега са на фронта в изключително трудни и много сложни условия, вършат работата си, благодарение на което можем да общуваме с вас спокойно. Разбира се, бих искал хората, които отиват в армията, и особено тези, които вече служат, ясно разбраха колко ще трябва да служат“, каза генералът.

Залужний коментира и възможността за ротации на фронта на всеки шест месеца, както е предвидено в законопроекта за промени в мобилизацията, който Министерският съвет внесе в парламента вчера. “Искаме тази норма да съществува. Но ситуацията зависи от действията на врага. Не можем да предвидим, че ще са пет или шест месеца”, обясни той.

Работа на военните окръжия

Генералът е недоволен от работата на военните окръжия за набиране и социална подкрепа. Ако те работеха както трябва, нямаше да има нужда от обсъждане на законопроекта за мобилизацията. “Хората, които работят в окръжията, трябва да притежават определен набор от знания, умения и способности, които да позволяват да изпълняват задълженията си”, добави Залужный.

Мариинка и Авдиивка

Залужний говори за ситуацията в Авдиивка и Мариинка (близо до Донецк), които сега са най-горещите точки на фронта. Той съобщи, че нашите войници са се изтеглили в северните покрайнини на Мариинка, тъй като руснаците са напълно унищожили този украинския град. “Ние пазим всеки метър от нашата земя. Но когато на това тясно късче вражески снаряди започнат да копаят, това място става много опасно – животът на нашите войници е по-важен. Ето защо в Мариинка, която издържа почти две години, нашите войски все още са в северната й част, но са подготвили отбранителна линия извън това населено място“, каза главнокомандващият.

Коментирайки ситуацията в Авдиивка, която окупаторите се опитват да обкръжат, както някога беше Бахмут, Залужний призова “да не правим трагедия“ около конкретно населено място“. Но добави, че руснаците имат възможност да съберат силите си в определена посока и след два-три месеца да повторят съдбата на Бахмут. “Войната има свои закони, които не зависят от това дали се харесва на депутати или журналисти… Всяко парче земя ни е скъпо, ще браним точно толкова, колкото имаме сили. Но когато силите не са достатъчни, ще спасяваме хората, и някой ден ще си върнем това населено място обратно“, обясни той.

Война-2024 ще е различна от война-2023

Според Залужний, войната през 2024 г. трябва да се различава от войната през 2023 г. “Защото иначе ни очаква това, за което писах в статията си (равновесие на страните на фронта – б.”УВести”). Открихме проблеми и 90% от решенията, за да действаме по-ефективно и да не жертваме войниците ни. Нашите партньори се съгласиха с нас. Основната ми грешка беше, че при такъв брой загуби, каквито нанесохме на руснаците, всяка друга армия щеше да спре. Но, очевидно, това не се отнася до Русия”, каза генералът.

За западната помощ за Украйна

Главнокомандващият е убеден, че западните партньори ще продължат да помагат на Украйна. “Сигурен съм, че Западът ще остане с нас. Не съм разочарован от нивото на осигуряване през 2023 г.“, каза той .

Подготовка на нови бригади във въоръжените сили

Както каза Залужний, днес Украйна има възможност да обучава до 10 бригади едновременно (всяка ригада – най-малко 1 хил. войници – б.”УВести”). Той също така се съгласи, че на фронта трябва да отиват само обучени бойци. “Съгласен съм с всякакви инициативи, които дори да засилят отговорността за това войник да попадне неподготвен на фронта. Това не трябва да допуснем. Имаме възможност да използваме за подготовка както нашата база, така и базата на нашите партньори – а те обръщат голямо внимание на обучението на нашите войски”, – добави главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна.

Днес е 671-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 354960 (+1010 за един ден), самолети – 329, хеликоптери – 324, танкове – 5899, ББМ – 10956, артилерийски системи – 8366, средства за ПВО – 614, реактивни системи за залпов огън – 934, автомобили – 11109, дронове – 6458, кораби и катери – 22.(УВести)

Този руски войник, останал без лице, е един от почти 355 хил. руснаци, убити и тежко ранени в Украйна. Според генерал Залужний, всяка друга армия в света би се отказала от по-нататъшни бойни действия, но руската се оказа изключение, където смъртта се смята за геройство в името на фикс-идеите на вожда Путин и “имперсктото величие”