Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ХОДЖИС: ЗАПАДЪТ Е ВИНОВЕН, ЧЕ УКРАЙНА НЕ УСПЯ ПРЕЗ ЛЯТНАТА ОФАНЗИВА

Киев, 26 декември 2023.- Западът не предостави на украинските войски необходимото оръжие за изпълнение на летните планове. Сега войната ще продължи поне още година. Не може обаче да се каже, че Киев вече е загубил.

Това заяви за YouTube канал Silicon Curtain генерал Бен Ходжис – бивш командващ на силите на САЩ в Европа.

“Разбира се, бях разочарован, че украинското контранастъпление не доведе до резултатите, на които всички се надявахме и които прогнозирах. Ние, Западът, се провалихме, а не Украйна“, смята генералът.

Според него, Западът не е предоставил на Украйна далекобойно високоточно оръжие. В резултат на това войната ще се удължи поне с една година.

Световните медии акцентираха върху това, че въоръжените сили не успяха да превземат десетки или хиляди километри. Въпреки това Ходжис предложи да се обърне внимание на загубите, понесени от руските въоръжени сили през тези месеци – унищожаването на “руската артилерия, танкове, бойни машини”. Освен това, руснаците губят общо около 300 000 души, 20 000 от които по време на есенните щурмове. В същото време те “завладяха” няколко квадратни километра в покрайнините на Авдиивка.

Междувременно, напомни генералът, Украйна унищожи щаба на Черноморския флот на Руската Федерация с помощта на ракети Storm Shadow, а преди това военни кораби в сух док в Севастопол. Ходжис подчерта, че дълго време Западът отказваше да предостави ракети с голям обсег, а когато го направи, то беше в малки количества и с редица забрани.

“Ако предоставим ракети с голям обсег, това ще бъде значително увеличаване на възможностите за Украйна. Но изглежда, че Западът регулира или дори връзва ръцете на Украйна”, каза американският офицер.

Ходжис обясни, че на Украйна е забранено да използва тези ракети за нападение върху щаба на руските въоръжени сили на територията на Русия. Според него, това не трябва да е така. “Ние основно им казваме, че не могат да нанасят удари на руска територия, те могат да нанасят удари само върху окупирани територии. Разбира се, тогава става лесно за Русия да постави част от своето логистично командване и контрол и т.н. извън обсега на Украйна“, отбеляза генералът.(УВести)