Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ВОЙНАТА МОЖЕ ДА ИМА НЕДОСТИГ НА… ЦИМЕНТ

Киев, 25 декември 2023.- След войната страната ни ще бъде изправена пред мащабна задача за възстановяване на инфраструктурата и индустрията, разрушени от агресора. Експертите казват, че за целта ще са необходими около 35 млн. тона цимент. В същото време производственият капацитет на съществуващите предприятия е около 13,6 млн. тона годишно. По този начин циментът се превръща в основен материал, от който пряко ще зависи бързината на възстановяването.

Тези дни в Киев се проведе кръгла маса тема “Цимент: възможности и предизвикателства за производителите и потребителите”.

В коментар пред журналисти Олена Шуляк – председател на Комисията за регионалното развитие и градоустройството в Украйна, заяви: “Циментът е нашето строително злато“.

Според него, има вероятност от недостига му, както и търсените ще бъдат стъклото, PVC профили и други строителни материал. “Още сега трябва да планираме нашите мощности и да разберем как държавата ще може да осигури цялата реконструкция с наличните капацитети“, каза тя.

В кръглата маса участваха представители на държавни органи, строителни асоциации, големи купувачи на цимент (производители на бетон и строителни смеси) и неговите производители.

Според западните оценки, за възстановяване на Украйна ще са необходим $400-500 млрд.(УВести)