Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW ОБЯСНИ “СИГНАЛИТЕ” НА ПУТИН ЗА ГОТОВНОСТТА МУ УЖ ДА СПРЕ ВОЙНАТА

Киев, 24 декември 2023.- Кремъл може да използва “сигнали” към Запада за предполагаемата си готовност да постави войната против Украйна “на пауза”, за да се опита да намали помощта за отбрана на партньорските страни. Вече имаше подобни манипулации от страна на руския диктатор Владимир Путин, в частност, по темата за преговорите.

До такива изводи стигнаха анализатори от американския Институт за изучаване на войната, съобщава “РБК-Украйна“.

За какви “сигнали” говорим?

Позовавайки се на бивши и настоящи високопоставени руски, американски и международни служители, New York Times (NYT) публикува преди няколко дни история за използването на обратни канали и посредници от Путин, за да демонстрира своя очевиден интерес към прекратяване на огъня във войната против Украйна, въпреки неотдавнашните му публични изявления за обратното.

Както съобщи NYT, западни служители “улавят нови сигнали“ по определеви канали от септември, че Путин се интересува от прекратяване на огъня, което би замразило настоящите фронтови линии в Украйна. В същото време изданието отбелязва, че западни служители предупреждават за възможността тези канали да бъдат “погрешно насочени от Кремъл“, което може да не отразява “истинско желание“ за преговори.

Вероятни мотиви на диктатора

NYT предложи няколко възможни мотива за очевидния интерес на Путин към прекратяването на огъня:

– предстоящи президентски избори в Русия през март 2024 г.,

– желанието да “оставите възможностите си отворени” по отношение на разрешаването на войната и да се възползвате от очакваното намаляване на подкрепата за Украйна от страна на Запада,

– както и “разсейването на вниманието” с войната Израел-Хамас.

Реторика и манипулация

Всички тези мотиви отразяват временни причини, поради които Путин може да търси временно “примирие“ във войната с Украйна, което би било от полза за Русия, като й даде време да се подготви за нова агресия, което съвпада с оценката на ISW.

Както отбелязва NYT, публичната реторика на Путин, който наскоро потвърди максималистичните цели на Русия, равносилни на пълна капитулация на Украйна и Запада, противоречи на съобщенията, че той иска да “обяви победа и да продължи напред“.

В доклада се казва още, че нито NYT, нито източниците на изданието са предоставили причина да се смята, че задкулисните комуникации на Путин биха отразявали повече целите му, отколкото публичните му изяви.

Какво казват в Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред NYT, че “Русия остава готова (за преговори), но само за постигане на собствените си цели“. Така той отговори на въпроса за готовността на Русия да преговаря за прекратяване на огъня в Украйна на сегашните фронтови линии.

Анализаторите отбелязват, че Путин наскоро повтори, че неговите цели в Украйна – “денацификация”, “демилитаризация” и налагане на “неутрален статут” – остават непроменени. Освен това, както диктаторът, така и висши служители на Кремъл все повече изразяват експанзионистична реторика, която предполага, че целите на Путин се сбъдват. Това не изключва по-нататъшни опити на Русия да завземе други територии на Украйна.

Какъв е смисълът от “сигналите” на Путин

“Моментът, когато Путин уж заяви интереса към прекратяване на огъня, съвпада с усилията на Русия да забави и дори да предотврати по-нататъшната военна помощ от Запада за Украйна, затова тук не става дума за сериозен интерес от прекратяване на войната, а постигане на пълна победа на Русия“, казаха експерти от ISW.

Институтът за изследване на войната забеляза подобни опити на Кремъл да заблуди западните политици да окажат натиск върху Украйна да започне преговори с Русия през зимата на 2022-2023 г. и всъщност да преориентира вниманието на Запада към хипотетични преговори, а не към Украйна има достатъчно средства преди пролетно-лятната контраофанзива.

“Кремъл, вероятно, използва задкулисните канали, за да постигне подобен ефект на фона на западната дискусия за по-нататъшна военна помощ за Украйна“, смятат анализатори.(УВести)