Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА: ПРИОРИТЕТЕН ВЪПРОС ЗА РЕШАВАНЕ

Киев, 24 декември 2023.- В момента Украйна разполага с $39 млрд. златни и валутни резерви, пише проф. Богдан Данилишин от Националния икономически университет “Вадим Гетман”.

проф. Богдан Данилишин

Според нашето министерство на финансите, от януари до 15 декември 2023 г. Украйна е получила $38,4 млрд. външно финансиране в общия бюджетен фонд.

Най-големите кредитори и донори на Украйна са: ЕС – $17,9 млрд., САЩ – $10,9 млрд., МВФ – $4,5 млрд., Канада – $1,8 млрд.

През ноември-декември т.г. Върховната Рада включи в бюджет-2024 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ от ЕС, $0,4 млрд. гарантирани средства от Великобритания, $0,9 млрд. долара от МВФ и почти $1 млрд. долара от Япония.

Нуждите на Украйна от външно финансиране за 2024 г. според актуализираната програма на МВФ ще възлизат на $37,3 млрд. (спрямо $45,7 млрд. през 2023 г.). За съжаление, към днешна дата повече от 50% от посочените $37,3 млрд. нямат надеждни източници на покритие.

Планът за външно финансиране на Украйна за 2024 г., който е част от програмата за сътрудничество с МВФ, предвижда получаването на $8,5 млрд. безвъзмездни средства от САЩ и $2 млрд. гарантирани средства от Япония. Остатъкът в размер на $20,4 млрд. е определен като “други” източници на финансиране, към които нашето министерство на финансите включва потенциални приходи от ЕС, Канада и Япония. Проблемът е, че такива “други” източници все още не са одобрени от законодателните органи на съответните държави и, следователно, тяхното получаване не е гарантирано.

В близко бъдеще проблемът с привличането на адекватна военна и икономическа помощ за Украйна за отблъскване на руската агресия и поддържане на стабилността на икономиката ще бъде един от най-острите. Неговото решаване ще изисква активни усилия на всички власти и изпълнение на договорените задължения от страна на Украйна към международните партньори.

Ако се запази непоколебимата солидарност на западните съюзници с Украйна и стратегическата им решимост да нанесат осезаеми щети на агресивния авторитарен режим на Путин, временните забавяния на външното финансиране няма да бъдат критични за страната ни. В крайна сметка Украйна в момента има $39 млрд. в златни и валутни резерви, значителни натрупвания в държавни депозити и недостатъчно използван потенциал на вътрешния пазар на публични заеми, успокоява проф. Данилишин.(УВести)