Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЖОЗЕП БОРЕЛ: ПУТИН РЕШИ ДА ВОЮВА ДО ПОБЕДЕН КРАЙ, НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛИМ

Киев, 24 декември 2023.- Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова за по-активна подкрепа за Украйна, защото руският президент Владимир Путин не е готов да спре пълномащабната агресия в близко бъдеще.

В интервю за The Guardian дипломатът подчерта, че съществуването на Европейския съюз зависи от Украйна, така че е необходимо да се обърне внимание на опасността, “произтичаща от велика сила“ и която заплашва европейската демокрация.

“Путин реши да продължи войната до окончателната победа. Той залага върху привличането на възможно най-много хора на бойното поле…И ако не променим бързо курса, ако не мобилизираме всичките си възможности, това ще позволи на Путин да спечели войната в Украйна“, добави Борел.

Ръководителят на дипломацията на ЕС обясни, че руският президент не може да се задоволи с “парче от Украйна” и да позволи останалата част от територията да принадлежи на Европейския съюз. Освен това, той очаква, че президентските избори в САЩ догодина ще създадат по-благоприятен сценарий за него.

“Затова трябва да се подготвим за конфликт с висока интензивност за дълго време. Путин реши да продължи да воюва и да спечели”, добави той.

Борел повтори, че руският президент е сгрешил в сметките си за силата на своята армия, подцени силата на украинската съпротива и реакцията на западния свят в отговор неговите действия.

“Русия никога не е успяла да стане нация. Тя винаги е била империя, било то с цар, със съветите и сега с Путин. Това е константа за Русия, нейната политическа идентичност и като следствие -заплаха за нейната съседите – и най-вече за нас“, завърши дипломатът.

ЕС реши да покани Украйна за член на съюза и започва преговори по отделни глави(УВести)