Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИДЕРЛАНДИЯ ПОДГОТВЯ ПЪРВИТЕ 18 ИЗТРЕБИТЕЛЯ F-16 ЗА УКРАЙНА, СВАЛИХМЕ ТРИ РУСКИ Су-34

Киев, 23 декември 2023.- Премиерът на Нидерландия Марк Рюте разговаря с президента Володимир Зеленский. Това съобщи самият той в социалната мрежа Х.

Марк Рюте

“Днес информирах президента Зеленский за решението на нашето правителство да подготви първите 18 изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Доставката на F-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа за Украйна. В допълнение към разрешението за износ, преди доставката трябва да бъдат изпълнени редица други критерии, по-специално, изисквания за технически персонал и инфраструктура“, се казва в съобщението.

Президентът Зеленски също съобщи за разговора си с Рюте.

“Имах телефонен разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте и благодарих на нидерландското правителство за решението да започне подготовката на първите 18 изтребителя F-16 за изпращане в Украйна“, каза държавният ни глава.

С Рюте Зеленский е обсъдил и ситуацията на фронта, в Черно море и текущите военни нужди на Украйна, включително артилерия, дронове и средства за противовъздушна отбрана.

Анализаторите от американския Институт по изучаване на войната са на мнение, че първите F-16 може да получим още до края на тази година.

“Съгласихме се да продължим съвместната си работа по гаранциите за сигурност съгласно декларацията на G-7 от Вилнюс. Обсъдихме и предстоящата среща на съветници за Формулата на мира и усилията за по-нататъшно консолидиране на международната подкрепа за украинската идея за справедлив мир”, добави президентът добавен.

Вражески СУ-34

Същевременно вчера защитниците на Украйна успяха да проведат блестяща операция по унищожаване на три руски изтребители-бомбардировачи Су-34. Противникът се е опитал да доближи позициите ни и то по-близо, отколкото обикновено, и като резултат – три вражески самолета минус.

Това заяви говорителят на ВВС Юрий Игнат. Полковникът отбеляза, че украинските защитници са успели да изненадат пилотите на руските Су и “операцията е протекла бързо и грациозно”. “Руснаците станаха нагли, летяха по-близо, опитаха се да поразят с управляеми авиационни бомби по-голямата дълбочина на отбраната на нашите войски”, каза той.

Някои експерти твърдят, че ударът по тези Су-34 е нанесен от американската ПВО система “Patriot”, което означава, че този комплекс се е появил и близо до фронтовата линия, а не само край Киев и още няколко стратегически важни обекти.(УВести)