Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКО-БЪЛГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ СА НА 105 ГОДИНИ

София, 21 декември 2023.- Вчера в сградата на МВнР в залата “Антарктида” се проведе интересна кръгла маса, посветена на 105 г. от установяване на дипломатически отношения между Украйна и България.

Проявата беше организирана от Посолството на Украйна, Дипломатическия институт и Научното дружество по история на дипломацията и международните отношения.

Пред събралите се говори, най-напред, Иван Павлов, който в българското външно министерство завежда дирекцията “Източна Европа и Централна Азия”. Според него, сегашните отношения между двете страни се развиват успешно и официална София напълно подкрепя украинския народ в борбата му против външна агресия и възстановяване на териториалната цялост.

Олександр Шулгин

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова, като направи кракът екскурс в история, предупреди, че една покана за членство в ЕС все още не означава членство в Съюза. Затова на украинците им предстои дълъг и труден преговорен процес по глави, който ще изисква не само много усилия и политическа воля при отстояване на националните интереси, но и мъжество да се правят компромиси.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук, която владее английски като майчин, своето слово произнесе на чудесен български език. Тя малко по-обстойно се спря върху историята на украинско-българските дипломатически отношения, започнали от 1918 г., когато Царство България признава Украинската Народна Република.

С приветствие се обърна и проф. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН. По академична линия неговият институт поддържа активни контакти с украински колеги, имат планове да задълбочат това сътрудничество.

проф. Иван Шишманов

Същинската част на кръглата маса започва онлайн от Киев от проф. Ирина Матяш – председател на Научното сдружение по история на дипломацията и международните отношения. Тя представляваше и Институт по история към Националната академия на науките на Украйна. Проф. Матяш е един от авторите на много интересен труд “Українсько-болгарські відносини: офіційна і культурна дипломатія (1918-1944)”. Затова пани Ирина се спря върху дейността на проф. Иван Шишманов – посланик на Царство България в Украйна през 1918 г., който, всъщност, е първият български посланик в Украйна. От дневника му, публикуван в България преди няколко години, също могат да се научат много факти за УНР, нейното правителство, политически борби и сложна военна ситуация в тогавашната Украйна. Със симултанния  превод на доклада на проф. Матяш прекрасно се справи Олена Коцева – лидер на украинците в България.

Доц. д-р Инна Манасиева, която работи в Института за исторически изследвания към БАН и е един от авторите на гореспоменатия труд, разказа за дейността на Съюза за освобождение на Украйна и емисарите му в София през периода 1914-1918 гг.

Много впечатляващ беше разказът на д-р Анна Тертична – заместник-ръководител на посолството на Украйна в България. Пани Анна е третият автор на труда “Українсько-болгарські відносини: офіційна і культурна дипломатія (1918-1944)”. Темата на нейния доклад беше “Украинският посланик Олександър Шулгин: промотиране на Украйна в Царство България”. Своя доклад д-р Тертична представи на перфектен български език и илюстрира с фотосите от онова време – подписване на мирен договор в Брест-Литовски, пълен състав на посолството на УНР в София, периодични издания на това посолство и др. архивни материали.

Посолство на Украинската Народна Република в Царство България, 1918 г. То се е намирало в София на ул.Хан Крум”, №11

Кръглата маса излезе интересна и съдържателна. Още повече, че там бяха изложени и оригинали на двустранните документи, например, договор между двете страни от 05 октомври 1992 г., подписан в София от президента на България Жельо Желев и президента на Украйна Леонид Кравчук.(УВести)

Още по въпроса:

В частен разговор “УВести” помолиха проф. Даниел Вачков, който често участва в предаването на БНТ “История.БГ”, да обърне внимание на колегите си историци да не наричат Киевската Рус Русия. Понятието “Русия” се появява едва по време на Петър I, т.е., преди смъртта му през 1725 г. Преди това, от 1147 г., когато княз Юрий Дългоруки поема на север, в т.н. “Залесие” и основава Москва, та чак до петровата епоха тази държава се казва официално – Московия или Московска държава.

Видеорепортаж от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

(отляво-надясно): Иван Павлов, Таня Михайлова, Олеся Илашчук и проф.Даниел Вачков
Интерес към проявата беше голям
Украинско-български договор от 05 октомври 1992 г.
Посланик на Украйна Олеся Илашчук
На екрана – проф.Ирина Матяш
Д-р Инна Манасиева (отляво) и д-р Анна Тертична
Автограф за почитатели