Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА Е НАМАЛИЛА НУЖДАТА СИ ОТ ВЪНШНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА 2024-ТА

Киев, 20 декември 2023.- Нуждата на Киев от външна финансова помощ за 2024 г. е намалена с $4 млрд. – от $41 млрд. на $37,3 млрд. Това съобщи министърът на финансите Сергей Марченко.

Той отбеляза, че това е постигнато, по-специално, благодарение на мерките за максимално увеличаване на приходите в държавния бюджет и за стимулиране на вътрешния дългов пазар.

“Намалихме и всички капиталови разходи на държавния бюджет. През 2024 г. основните задачи са военната кампания и социалната подкрепа. Отбраната и сигурността се финансират изключително чрез приходите в националния бюджет, а за посрещане на нуждите на социалната сфера разчитаме на помощта на международните партньори”, каза Марченко.

Отбелязва се обаче, че навременното получаване на помощ от международните партньори все още е от жизненоважно значение за поддържане на икономическото възстановяване на Украйна.

Страната разчита на $60 млрд. от САЩ, блокирани от републиканската партия в конгреса, и 50 млрд. евро от ЕС, блокирани от Унгария.(УВести)