Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЛОКАДАТА НА ГРАНИЦАТА С ПОЛША УДАРИ ИКОНОМИКАТА НИ: БВП ПАДНА ДО 4% ПРЕЗ НОЕМВРИ

Киев, 20 декември 2023.- Растежът на БВП на Украйна през ноември 2023 г. в годишно изражение се забави до 4% (+/-2%), в сравнение с 10,5% през октомври и 9% през септември.

В резултат за януари-ноември 2023 г. растежът на икономиката се оценява на ниво от 5,5% спрямо съответния период на миналата година, съобщава пресслужбата на Министерството на икономиката.

“През ноември 2023 г. продължилата почти месец блокада на полско-украинската граница от полски автомобилни превозвачи беше основният негативен фактор за износителите и производителите, зависими от вносни суровини за доставка на продукти с автомобилен транспорт. В същото време, работата на Украинския морски коридор позволи частично да се компенсират загубите в икономиката, предизвикани от полската блокада на украинската граница“, отбеляза министърът Юлия Свириденко.

Тя уточни, че освен фермерите, новият морски коридор се използва активно и от износители на руда и металургична продукция.

По предварителни данни, растежът на БВП през октомври 2023 г. спрямо октомври миналата година е около 10,5%. В резултат на това за януари-октомври растежът на икономиката се оценява на ниво от 5,5% спрямо съответния период на миналата година.

Според Държавната статистическа служба, през второто тримесечие на 2023 г. реалният БВП на Украйна се е увеличил с 19,5% спрямо второто тримесечие на миналата година, а през третото тримесечие на тази година се е увеличил с 9,3% спрямо същото тримесечие на миналата година.

Реалният брутен вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е паднал с 29,1% поради пълномащабната руска военна агресия.(УВести)