Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

CNN: ОКУПАТОРИТЕ ПУСКАТ ОТРОВЕН ГАЗ В ОКОПИТЕ НА УКРАИНСКИТЕ ВОЕННИ

Киев, 19 декември 2023.- Украински военен медик заяви, че през изминалата седмица в района на селище Орихив, Запорожка област, са регистрирани девет случая руснаци да пускат сълзотворен и лесно запалим газ от дронове върху украински позиции, което е довело до смъртта на един войник, съобщава CNN.

Засегнатите войници разказват, че врагът първо използва газ, за ​​да предизвика паника, след което следва артилерийски обстрел или атака с дронове.

“Първо видях дим. Изтичахме от окопа и изведнъж газът пламна. Окопът беше в пламъци. Този газ теб те изгаря, ослепява, не можеш да дишаш, засяга гърлото мигновено. Нямахме дори секунда”, каза един от войниците.

Представител на украинското разузнаване каза при условие за анонимност, че руснаците използват CS – сълзотворен газ, който се прилага по време на масови безредици и може временно да извади от строя човек чрез дразнене на очите, носа, белите дробове и кожата.

Конвенцията на ООН за забрана на химическите оръжия забранява използването на средства за борба с масови безредици по време на война.(УВести)