Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФРАНЦИЯ И БРИТАНИЯ НАПРАВИХА ИЗЯВЛЕНИЕ ОТНОСНО ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Киев, 19 декември 2023.- Британският външен министър Дейвид Камерън и френският му колега Катрин Колона заявиха, че агресията на Русия не може да бъде насърчавана чрез отказ от помощта на Украйна от страна на нейния ключов партньор – САЩ, съобщава “Главком“.

Изявлението беше направено на фона на проблеми в Конгреса на САЩ, където демократите и републиканците не могат да стигнат до общ знаменател по украинския въпрос.

Камерън, говорейки след разговори с Колона в Париж, каза, че икономиките на западните партньори на Украйна “превъзхождат руската икономика в съотношение 25 към 1“.

“Трябва да накараме тази икономическа мощ и този ангажимент да се реализират. Сигурен съм, че можем да направим така Путин да загуби, важно е той да загуби“, каза шефът на британското външно министерство.

Камерън и Колона, обаче, не обявиха нова помощ за Украйна, отговаряйки пред журналисти. Те отминаха и други подобни въпроси. “Рамо до рамо от самото начало нашите две страни работят заедно, за да гарантират, че руската агресия ще се провали“, каза Колона.

Камерън подчерта, че подкрепата на Украйна от Великобритания и Франция ще продължи “докато е необходимо”. Той сравни войната с една “пиеса, която се състои от различни действия”, и че съюзниците на Украйна трябва да определят следващия й етап.

„Първото действие беше зашеметяващият провал на Русия в опитите да постигне целите си. Вторият акт беше контранастъплението на Украйна през лятото на 2022 г., блестящ успех, който украинците показаха, като отблъснаха руснаците, възвръщайки 50% от окупираната територия. Третото действие това лято беше по-трудно. Но четвъртото действие все още не е написано и трябва да сме сигурни, че ще го направим правилно с нашите приятели и партньори в западния свят“, каза Камерън.(УВести)