Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ВЕЧЕ УСЕЩА ЛИПСАТА НА БОЕПРИПАСИ И ЗАБАВЯНЕТО НА ЗАПАДНАТА ПОМОЩ

Като компенсация се увеличава производството на дронове и се увеличават мощностите за снаряди в самата Украйна

Киев, 19 декември 2023.- Недостигът на артилерийски боеприпаси, съчетан със забавяне на западната помощ, вероятно вече принуждава въоръжените сили на Украйна да пестят оръжия и може да забави бъдещите украински контраофанзивни операции на фронта.

Това съобщиха анализатори от американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Отбелязва се, че проблемът с липсата на артилерийски снаряди и забавянето на западната помощ може да доведе до факта, че въоръжените сили на Украйна ще трябва да избират приоритетни направления за военни действия, отстъпвайки място на други.

Генерал Олександър Тарнавский

ISW припомня изявленията на командващия оперативно-стратегическата група войски “Таврия” Олександър Тарнавский, който каза в интервю за Ройтерс на 18 декември, че украинските сили изпитват недостиг на 122-мм и 152-мм снаряди по протежение на цялата фронтова линия. Според него липсата на снаряди вече принуждава украинската армия да преразпределя артилерийските боеприпаси и да пренасрочва изпълнението на военни задачи.

На 18 декември заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк също призна, че недостигът на боеприпаси ще продължи. Тарнавский добави, че руските сили в момента също имат проблеми с артилерийските боеприпаси, въпреки че, според украински и западни официални лица, окупаторите в момента са способни да водят артилерийски огън пет до седем пъти по-интензивен от украинските въоръжени сили.

Анализаторите отбелязват, че както руските, така и украинските въоръжени сили вероятно са изразходвали значителна част от своите запаси от 122-мм и 152-мм артилерийски снаряди от съветската епоха, принуждавайки и двете страни да търсят други източници на тези боеприпаси в чужбина.

По-специално, Русия наскоро получи голям брой такива снаряди от Северна Корея, а Украйна и нейните западни партньори полагат усилия да получат тези снаряди от чуждестранни запаси.

“Все още не е ясно какви закъснения или пречки могат да възникнат в усилията на Украйна и Запада да осигурят 122-мм и 152-мм снаряди и как всяко такова забавяне може да допринесе за настоящия недостиг на снаряди в Украйна. Въоръжените сили на Украйна са все по-често използвайки предоставени от Запада 155-мм артилерийски системи по цялата фронтова линия, така че възможните забавяния на западната помощ за сигурност могат да засегнат съществуващите доставки на 155-мм патрони, въпреки че американските пакети за помощ наскоро включват такива снаряди“, каза ISW.

Гаврилюк каза, че в момента Украйна се фокусира върху вътрешното производство на дронове, за да компенсира недостига на артилерия, и планира да произвежда 155-мм боеприпаси в самата Украйна съвместно със западни компании още през 2024 г.

Институтът за изучаване на войната подчертава, че липсата на артилерийски снаряди и забавянето на западната помощ “ще създадат несигурност в оперативните планове на Украйна и вероятно ще принудят въоръжените сили на Украйна да пестят ресурси”.

Подчертава се, че това може да принуди украинското командване да взема трудни решения относно приоритета на определени участъци от фронта.

Украински официални лица казаха, че правят периодични промени в това, което може да се смята за приблизителни оперативни планове за войната през 2024 г., въз основа на ситуацията на фронта. Твърди се, че извършването на военни изчисления по тези планове “е трудно поради значителното намаляване на западната помощ от септември 2023 г.”

На този фон генерал Тарнавский подчерта, че Украйна подготвя резерви за по-нататъшни мащабни действия. “Липсата на артилерия и забавянето на западната помощ най-вероятно ще намалят способността на Украйна да планира и подготви тези действия. Закъсненията с конкретното оперативно планиране и материалните ресурси, необходими за подготовка за контранастъпление от нейна страна, ще доведат до забавяне на контранастъпателните операции в 2024 г.”, смятат анализаторите от ISW.(УВести)