Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПСЕВДОМИТИНГ ЗА МИР В УКРАЙНА ОРГАНИЗИРАТ ПРОРУСКИ СТРУКТУРИ И АГЕНТИ НА ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ

София, 19 декември 2023.- “УВести” получиха писмо от Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) “Мати Украйна”, най-голяма украинска организация тук. Пани Олена съобщава, че същото писмо е изпратено и до трима главни мъже в страната – председателя на Народното събрание Росен Желязков, премиера Николай Денков и президента Румен Радев, както и до вицепремиера и министъра на външните работи Мария Габриел и председателя на ДАНС Пламен Тончев.

В писмото си лидерът на украинците в България съобщава, че на 20 декември т.г. в София се готви мащабна провокация “за прекратяване на войната в Украйна”, “за мир в Украйна”, целта на която е да се внуши на българското общество, че за Украйна единственият изход от войната е “да миряса” и  да се съгласи с руската окупация на част от Донбас, Южна Украйна и на Крим.

Предлагаме ви да се запознаете с цялото писмо:

“Сдружението на украинските организации на България “Мати Украйна” се свързва с Вас във връзка с появилата се информация за подготовката и провеждането на “митинг за мир“ под надслов “Край на войната в Украйна“ за сметка на отказа от окупираните от Руската федерация територии с предполагаемото участие на активисти на украинската общност.

В тази връзка, като ръководител на най-голямото сдружение на украинците, живеещи в Република България, създадено през 2013 г., заявявам следното:

Цялата голяма общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в България, се разграничават и осъждат подобно хибридно действие.

С отвращение и възмущение всички украинци в България възприемат информацията за проруската демонстрация в София на 20 декември 2023 г. пред сградата на президентството, която организаторите планират да прикрият с украински знамена и лозунги като “Не война“, “Стига проливането на славянска кръв“ и дори “президентът на България да стане посредник в преговорите между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи“.

Информацията, че проруски структури в България са започнали да вербуват украиноговорящи хора за участие в тази постановка на Кремъл, беше публикувана в българските медии в началото на декември.

Целта на събитието в столицата е не само да дискредитира Украйна и да създаде впечатление, че украинците са готови да се предадат и да приемат условията на Кремъл, но и да дискредитира България и ръководството на българската държава, да създаде хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското общество и украинската общност тук.

След консултации, украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепяме официалната позиция на Украйна, която се основава на Формулата на мира на президента на Украйна. Мирните преговори са възможни само след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна от 1991 г. и Русия да бъде подведена под отговорност.

Тази позиция е официално подкрепена от Република България, която активно участва в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна.

Подобни действия на проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за  мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим, трябва да бъдат спрени незабавно. В случая, че сред организаторите или участници в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти.

Призоваваме всички български институции да се самосезират, за да се разследват опасните действия на проруските сили в България.

Използвайки случая, украинската общност в България изказва своята безгранична благодарност на всички държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу руската въоръжена агресия”.(УВести)