Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ЗАПАД СЕ ОКАЗВА БЕЗСИЛЕН ПРЕД АВТОРИТАРНАТА РУСИЯ, ИРАН, КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ

Предлага се “замразяването” на конфликта на “по-широк исторически фон” да се признае за… победа на Украйна?

Киев, 19 декември 2023.- Именно това пише Гидиън Рахман – главен коментатор на международните събития във Financial Times, но използва други думи. Той предлага замразяване на конфликта и оставяне на 20% (колкото една България) от територията на Украйна под руска окупация в замяна на… замразяване.

Журналистът отбелязва, че настоящата ситуация е в пълен контраст с оптимизма от началото на 2023 г. По това време имаше надежда, че Украйна ще премине в настъпление през пролетта и лятото, ще пробие руските линии и ще поеме към контролирания от руснаците Крим.

Украинската щурмова чета

“Гълъбите“ се надяваха, че това ще принуди Москва да преговаря за мир при условия, приемливи за Киев. “Ястребите“ говореха за преместване на битката в Крим и за ускоряване на падането на Путин, пише авторът.

“Но контранастъплението се провали и нито “ястребите“, нито “гълъбите“ никога не видяха теорията си за победа на практика“, отбелязва Рахман.

Журналистът пише, че перспективите през 2024 г. са много по-мрачни, тъй като Силите за отбрана на Украйна вече са принудени да пестят боеприпаси. ЕС и САЩ се опитват да договорят нови пакети от военна помощ. И обещанието на Байдън да подкрепя Украйна “колкото е необходимо“ се промени на “колкото можем“.

Склонява ли САЩ Украйна де-факто да капитулира? Ако е така, сър Джо няма два стане отново президент

Според Рахман, ако 2023 г. е била годината на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, то 2024 г. може да е годината, когато Русия отново ще премине в офанзива. В най-лошия случай, ако западната помощ бъде прекратена, Украйна може да се сблъска със сериозни проблеми още това лято.

Авторът отбелязва, че новият пакет от западна помощ ще помогне за възпиране на Русия, ако тя премине в настъпление. Въпреки това, дори ако войната стигне до задънена улица през 2024 г., времето все още може да е на страната на Русия. И Украйна, и Русия претърпяха загуби, но населението на Руската Федерация значително превишава населението на Украйна.

Вътрешната политика, преди всичко президентските избори в САЩ през 2024 г., до голяма степен подхранва протеста в Америка срещу продължаващата помощ за Украйна, смята авторът.

“Без убедителна теория за победата, натискът върху Украйна да я принуди да преговаря с Русия ще се увеличи“, добави Рахман.

Ако САЩ загубят в Украйна, ще загубят и в Тайван – другарят Путин непременно ще помага на другаря Си, дори със жива сила

Той признава, че украинците биха могли да се съгласят на споразумението (дори ако то включва териториални отстъпки), ако са сигурни, че Русия ще го спазва. Но украинските официални лица могат да посочат множество споразумения, които Путин е сключил и след това е нарушил. Те смятат, че всяко прекратяване на военните действия просто ще бъде използвано от Русия като възможност за превъоръжаване и трупане на сили.

Според журналиста, алтернатива на официалното споразумение между Русия и Украйна може да бъде реалното замразяване на конфликта. При такъв сценарий Украйна ще премине към предимно отбранителна позиция и ще задържи по-нататъшното настъпление на Русия. Бойните действия никога няма да спрат напълно, но ще намалеят.

Междинна ситуация някъде между “замразен конфликт” и “официален мирен договор” би била примирие. И двете страни са съгласни само за прекратяване на военните действия, без да решават политически въпроси, стоящи в основата на конфликта. Моделът тук ще бъде краят на Корейската война и разделянето на полуострова на Северна и Южна Корея. Веднага след като военните действия в Корея престанаха, корейците на юг успяха да се съсредоточат върху възстановяването на икономиката си и постигнаха огромен успех.

Дори някои от най-ревностните западни поддръжници на Украйна сега говорят за необходимостта Киев да признае замразения конфликт и да обяви победа, отбеляза Рахман.

Обобщавайки, авторът подчертава, че Украйна, за разлика от Русия, сега се радва на безпрецедентно ниво на международна подкрепа и уважение. Тя също плати ужасна цена в тази война. Но нейният статут на независима нация със собствена горда култура и идентичност никога няма да бъде заличен. На по-широк исторически фон това е победа, която наистина ще има значение.(УВести)