Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТОДОР ТАГАРЕВ: БЪЛГАРИЯ ИМА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНТЕРЕС УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ РУСИЯ

София, 18 декември 2023.- Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи, каза пред БНТ министърът на отбраната на РБ Тодор Тагарев.

Той заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Министърът уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н. 

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. “Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива“, добави министър Тагарев.

Той определи като много странна идеята да се покани руският посланик за интервю по БНР. “Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост да чуем какво казва страната, която ни е обявила за враг“, каза Тодор Тагарев.(УВести)

Нашата справка:

България се вписва с проектобюджета си в норматива на НАТО да отделя за военни нужди поне 2% от БВП. За следващата година са заложени 2,05%, а за 2025 г. – 2,3% от БВП. С 800 млн. лв. е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 млн. по-голям, отколкото през тази.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. Това са много големи проекти, чието плащане ще мине през няколко години, като вече са заложени 9 млрд. лв. от общо 18 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини “Страйкър”.