Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОДСЛУШВАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА СА ОТКРИТИ В КАБИНЕТА НА ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ

Киев, 18 декември 2023.- Подслушвателните устройства са открити в кабинетите на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний и на служители от апарата за подпомагане на дейността му, съобщава “Цензор.Нет”.

Вчера по време на рутинна проверка на помещенията в едно от тях бяха открити “елементи на оборудване за подслушване”, пише изданието, но те не бяха задействани. Засега не се знае, дали е имало изтичане на секретна информация.

Същевременно от Генералния щаб на ВСУ допълват, че  е уведомена Службата за сигурност на Украйна, за да се установят обстоятелствата на инцидента, последиците от него и замесените лица.

В украинските медии коментират, че интерес да подслушват генерал Валерий Залужний има, първо, външен враг, т.е., руските спецслужби, и второ – вътрешен враг, т.е., администрацията на президента Володимир Зеленский, която постоянно атакува Залужний с цел да срине рейтинга му и да го неутрализират като потенциален съперник на Зеленский за президентски пост.

Според Киевския международен институт по социология, в момента доверието към генерала е 88%, към армията – 96%, а към президента – 62%.

Зеленский беше избран през 2019 г., а мандатът му изтича през пролетта на 2024 г. Все още не е известно дали е конституционно провеждането на избори в условията на военно положение, въведено след руската военна агресия. Този случай не е предвиден в Конституцията на Украйна. И възниква въпросът, ако Зеленский остане на поста след пролетта на следващата година без избори, ще бъде ли легитимен? От друга страна, как да се правят избори, когато има война и част от територията е окупирана?(УВести)