Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДАНИЕЛА КЪСОВСКА: В ИНТЕРВЮТО С МИТРОФАНОВА ИМАШЕ ДИРЕКТНИ ЗАПЛАХИ

София, 18 декември 2023.- В интервюто с Елеонора Митрофанова имаше директни заплахи към България. Това заяви в предаването “Нещо повече” председателят на Програмния съвет на  БНР Даниела Късовска и уточни:

“Имаше заплахи в интервюто на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки – по отношение на паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на “ЛУКойл”. Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения”.

Елеонора Митрофанова

По думите на Късовска, въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на “Хоризонт”, защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения:

“От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат – с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио”.

След остра декларация на украинското посолство в петък, 15 декември, разпространено от редица български медии и стигнала до някои политици, Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота, 16 декември, да препоръча на ръководството на програма “Хоризонт” да не излъчва интервюто с руския посланик в България Елеонора Митрофанова в предаването “Политически НЕкоректно” заради неспазване на журналистическите стандарти.

Петър Волгин

Председателката на Програмния съвет на БНР заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, едва след като председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление.

“Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък”, каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска, Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи.(УВести)

Още по темата:

НЕПРИЕМЛИВО Е ДЪРЖАВНА МЕДИЯ ДА ДАВА ДУМАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СТРАНАТА-АГРЕСОР

БНР ВСЕ ПАК СПРЯ ИНТЕРВЮ НА ВОЛГИН В “ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТНО” С РУСКИЯ ПОСЛАНИК