Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

G-7 НАМЕРИ ЗАКОНЕН НАЧИН ДА КОНФИСКУВА РУСКИ АКТИВИ В ПОЛЗА НА УКРАЙНА

Киев, 17 декември 2023.- Страните от G-7 са близо до конфискация на руски активи за прехвърляне на Украйна, съобщава Financial Times.

Според изданието, САЩ, които преди това не са подкрепяли публично конфискацията, са заявили на съюзниците си в групата, че са намерили начин да конфискуват средствата “съгласно международното право”.

Членовете на G-7  могат да конфискуват суверенни активи на Русия като контрамярка, която да я насърчи Москва да прекрати агресията си”, се казва в американския документ, разпространен до комитетите на Групата.

САЩ смятат, че конфискацията на руски активи може да бъде обсъдена от лидерите на G-7 на срещата, насрочена за 24 февруари 2024 г.

Дейвид Камерън

Британският външен министър Дейвид Камерън също заяви, че има “законен начин” за конфискация на руските активи. Той предложи да се действа заедно със САЩ, ако другите съюзници не са готови да го направят.

Изданието пише, че активизирането на преговорите е предизвикано от това, че през последните седмици предоставянето на два пакета финансова помощ за Украйна на стойност над $100 млрд. се провали, тъй като републиканците в Конгреса и унгарският премиер Виктор Орбан блокираха финансирането за Киев.

Припомняме, че около $300 млрд. от резервите на Централната банка на Русия са замразени в западни държави.

На 28 октомври 2023 г. на среща на върха в Брюксел лидерите на ЕС одобриха план за използване на милиарди евро печалби от замразени руски активи за подпомагане на Украйна.

На 15 ноември чешкото правителство реши да замрази всички руски държавни активи.

На 01 декември Швейцария замрази финансови активи на стойност 7,7 млрд. швейцарски франка ($8,81 млрд.), принадлежащи на руски граждани и компании, като част от санкциите за военната агресия против Украйна.(УВести)