Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW АНАЛИЗИРА РУСКИЯ ПЛАН ЗА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА ДО 2026-ТА, ПУБЛИКУВАН ОТ BILD

Киев, 16 декември 2023.- Германският вестник Bild, позовавайки се на данни и източници от разузнаването, твърди, че Русия планира да завземе цялата територия на Донецка и Луганска област и до река Оскил в Харкивска област до края на 2024 г., а през 2025 и 2026 г. да превземе голяма част от Запорожка, Днипропетровска и Харкивска област, включително град Харкив. С други думи, Русия възнамерява да окупира голяма част от Източна Украйна, разположена на изток от река Днепър, в рамките на следващите 36 месеца.

Освен това Русия планира да запази сегашната фронтова линия в Херсонска област по поречието на река Днепър и да попречи на украинските сили в Южна Украйна да напреднат към окупирания Крим.

Bild пише, че плановете на Русия се основават на мобилизацията на руската отбранителна индустриална база, годишната загуба на около 100 000 военнослужещи в изтощителни настъпателни операции и възможното избиране на нов президент на САЩ през 2024 г., който драстично ще намали или прекрати военната подкрепа за Украйна.

Изданието съобщава, че източник, запознат с разузнаването, е заявил, че Кремъл планира да разчита на “фиктивни преговори”, за да продължи настъпателните операции, подобно на начина, по който Русия договори Минските споразумения през 2015 г., докато руските военни продължават да окупират допълнителни украински селища.

Американският Институт за изследване на войната (ISW) отбелязва, че Bild и преди е публикувал до голяма степен точни разузнавателни данни за плановете на Русия за пълномащабно нахлуване в Украйна през декември 2021 г. Тогава се прогнозираше, че Русия ще нападне Украйна от Крим на юг, от контролираната от Русия територия в Източна Украйна и от север. Вестникът, обаче, прогнозираше нападение в края на януари или началото на февруари 2022 г., а то започна в края на февруари.

ISW отбеляза, че не може да провери независимо точността на съобщенията на Bild, но информацията за плановете на Русия за война в Украйна до 2026 г. отговаря на подготовката на Русия за продължителни военни действия.

Руското военно командване е в процес на дългосрочно преструктуриране и разширяване с цел натрупване на стратегически резерви и Русия постепенно мобилизира въоръжените си сили за продължителна война.

Според военни анализатори, съобщенията за средносрочни и дългосрочни планове на Русия да окупира територии извън четирите незаконно анексирани територии също са правдоподобни, като се има предвид, че руските официални лица, включително руският президент Владимир Путин, напоследък се върнаха към експанзионистичната реторика, а руските войски продължават офанзивни операции за разширяване на позициите си в Донецка и Харкивска области.

Освен това, руски официални лица са правили изявления за намерението на Русия да окупира и анексира допълнителна украинска територия отвъд настоящата фронтова линия.

ISW наскоро оцени, че внезапното спиране на западната помощ вероятно ще доведе, рано или късно, до срив на способността на Украйна да възпира руската армия, и при такъв сценарий руските сили в крайна сметка биха могли да напреднат до западната украинска граница.(УВести)