Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ ПЛАНИРА НОВА КОНТРАОФАНЗИВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

Киев, 16 декември 2023.- Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний планира нова контраофанзива. Украйна вероятно ще събере ресурси за нови операции през 2024 г.

Това съобщава РБК-Украйна, като се позова на германското издание Welt.

Изданието отбелязва, че много от бронираните машини, които са били обещани на Украйна от нейните партньори, все още не са използвани. Част от оборудването изобщо не е достигнало до Украйна. По-специално, става дума за танкове Leopard 1. Германия и нейните съюзници са обещали да предоставят 200 танка от по-старата версия, от които, според Welt, Украйна е получила само 30 бройки.

Леопард-1

Германският експерт по сигурността и политически съветник Нико Ланге смята, че Украйна разчита на изтощение на руснаците.

“Украинците вече не се опитват да задържат позиции като в Бахмут. Вместо това те искат да забавят руските войски и да ги оставят да се обезкървят”, каза той.

Изданието твърди, че Украйна има големи планове. За това свидетелства и списъкът с оръжия, които украинското ръководство е предало на САЩ. Публикуван по-рано от Ройтерс, списъкът включва хеликоптери Black Hawk и Apache, както и изтребители F-16 и F-18, ракетни системи с голям обсег, танкове Abrams, много дронове и боеприпаси.

F-16

Според Нико Ланге, Украйна се опитва да премине към мобилни бойни действия, които не бяха приложени по време на лятната контраофанзива.

Welt допълва, че генерал Залужний се е съгласил на лятната контраофанзива само по политически причини. Според вестника, главнокомандващият не е виждал шанс за успех без достатъчна въздушна подкрепа. Затова той заменил офанзивата с нападения на малки пехотни групи.

Журналистите смятат, че без механизирана подкрепа бърз пробив е бил невъзможен. Промяната е била умен ход от страна на Залужний. Като атакува с малки части, той пази войниците си и западни оръжейни системи и печели важно време.

“Украйна вероятно събира ресурси за нова контраофанзива през следващата година”, казва Ланге.

Германският вестник допълва, че един от районите на настъплението може да бъде плацдарм в Херсонска област.

“Разполагайки с необходимите изтребители, бойни хеликоптери и безпилотни летателни апарати, Украйна би могла адекватно да подкрепи настъплението на своите войски, още повече че в този регион почти няма руски укрепления. Това би било контранастъпление, каквото Залужний вероятно е имал предвид от самото начало”, допълват журналистите.

През лятото на 2023 г. украинските военни започват контранастъпление в южната и източната част на страната ни. Въоръжените сили успяват да освободят повече от десетина населени места в Запорожка и Донецка област. Основната цел – настъпление към Азовско море – обаче не беше постигната.

Понастоящем украинските военни са предимно в отбрана и атакуват, когато е възможно. По-специално в района на Бахмут и в Запорожка област.(УВести)