Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ПОЧТИ НЕ СИМПАТИЗИРАТ НА ПАЛЕСТИНА ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ХАМАС

Киев, 16 декември 2023.- Преобладаващото мнозинство от украинците – 69%, симпатизират на Израел в израелско-палестинския конфликт и само 1% симпатизират на Палестина, 18% от анкетираните са заявили, че еднакво симпатизират и на двете страни. Останалите 12 % не могат да определят мнението си.

Това показва проучване на Киевския международен институт по социология.

Отчита се, че във всички региони на Украйна мнозинството от респондентите симпатизират предимно на Израел.

КМИС предоставя за сравнение и резултатите от анкети по същия въпрос в САЩ, Великобритания и Русия, които са проведени през ноември и октомври.

Спрямо тях Украйна е най-произраелската. В САЩ се наблюдава превес на тези, които симпатизират на Израел, но той е 38% (т.е. по-малко от половината). И докато само 11% симпатизират на Палестина, значителен брой американци симпатизират и на двете страни – 28%, или “не могат да отговорят на въпроса” – 23%.

Във Великобритания делът на тези, които симпатизират на Израел и Палестина, е еднакъв – по 19%. За сметка на това по 31% или “симпатизират и на двете страни”, или “не могат да отговорят на въпроса”.

Русия е единствената от тези страни, в която симпатизират значително повече на Палестина – 21%, отколкото на Израел – 6%. Въпреки това мнозинството руснаци -66%, заявяват, че не симпатизират на никого.(УВести)