Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БНР ВСЕ ПАК СПРЯ ИНТЕРВЮ НА ВОЛГИН В “ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТНО” С РУСКИЯ ПОСЛАНИК

София, 16 декември 2023.- Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова (горе на снимката). Това твърди в пост в социалните мрежи водещият на предаването “Политически некоректно” Петър Волгин, съобщава “Медиапул

Петър Волгин

Интервюто с Митрофанова трябваше да се излъчи, днес, в събота. То съвпадна с демонтажа на паметника на съветската армия, срещу което посолството възразява.

Снощи, обаче, депутатът от ДПС Делян Пеевски разкритикува националното радио заради предстоящото интервю. “Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война. Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР. Именно този представител на кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали”, заяви Пеевски.

“Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?”, написа Волгин днес.

В програмния съвет на БНР влизат всички директори в структурата на националното радио. От свои източници Mediapool научи, че заседанието е било свикано по спешност в събота. Интервюто с Митрофанова е била записано ден по-рано в радиото. За срещата с нея се е знаело още от сряда, когато е била подадена заявка до ръководството на програма “Хоризонт”. Възражения не е имало. В крайна сметка, обаче, днес свалянето на интервюто е било одобрено с мнозинство от програмния съвет. Присъствали 18 души, от които само двама са се въздържали. Аргументите са били, че в интервюто има пропаганда.

Според анонса на руското посолство, Митрофанова е говорила по следните теми: демонтажът на паметника, войната в Украйна, евентуалната продажба на “Лукойл”, руско-българските отношения и ситуацията в съвременна Русия.

Вчера украинското посолство излезе в остра декларация, в която призовава българската държавна медия да не разпространява пропагандата на Русия – страна-агресор, започнала войната в Украйна преди над 665 дни и виновна за разрушаване на страната ни и смъртта на десетки хиляди мирни украинци, както и за отвличане на деца. Пропагандата на войнолюбците от Москва няма нищо общо със свободата на словото, която има в България и с която някои злоупотребяват.(УВести)

Протест пред БНР против Петър Волгин, прокарващ проруските наративи по държавната медия

Още по темата:

НЕПРИЕМЛИВО Е ДЪРЖАВНА МЕДИЯ ДА ДАВА ДУМАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СТРАНАТА-АГРЕСОР