Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВЕТОВНАТА БАНКА ОТПУСКА НА УКРАЙНА НАД $1 МЛРД. ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТЕ?

Киев, 15 декември 2023.- Световната банка отпуска допълнителни $1,34 млрд. за Украйна. Това съобщи украинският премиер Денис Шмигал

“Тези средства ще бъдат използвани за изплащане на пенсии, заплати на учители, подпомагане на вътрешно разселените лица и други приоритетни разходи на държавния бюджет”, заяви пан Денис.

Денис Шмигал

Основната част от този финансов пакет са средствата на японското правителство ($1,086 млрд.). Другата част са безвъзмездни средства (грандове) от САЩ, Швейцария и Фонда за подкрепа, възстановяване и реформи в Украйна.

Както обясни Шмигал, финансовата помощ от международните партньори позволява на Украйна да осигури макрофинансова стабилност и да разпредели всички вътрешни ресурси за нуждите на армията.

В началото на декември Световната банка обяви, че Украйна ще получи още $1,2 млрд. Тези средствата ще бъдат отпуснати под гаранциите на японското правителство и ще бъдат използвани за подпомагане на 29 програми за социално подпомагане на най-уязвимите.

На 12 декември президентът на Украйна Володимир Зеленский се срещна с управителя на Световната банка Аджай Банга. Това стана по време на посещението на украинския лидер във Вашингтон. Страните обсъдиха финансовата подкрепа за Украйна по време на войната, както и възможността за използване на замразените активи на Руската федерация за възстановяване на страната ни. Става дума за над $300 млрд., за които се търси правов механизъм за изземване.(УВести)